Frösådd och usch för sorgmyggor!

Idag har jag planterat gurka och körbärstomater inomhus. Innan jag började steriliserade jag jorden i ugnen för att få bort eventuella ohyra. Att sterilisera jorden är inte svårt. Det är bara att lägga jorden på en ugnsplåt och ha den i ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. Förra året hade jag problem med sorgmyggor och det vill jag försöka undvika i år!

Visserligen drev jag inte upp några plantor inomhus utan ohyran kom från inneblommorna som jag köpte i affären. Det syndes inte när man köpte blommorna utan sorgmyggorna dök upp ca tre veckor senare. Då började små små myggor synas till. När man kollade noga på jorden kunde man se små svarta kryp i jorden och när de blev tillräckligt gamla började de flyga och föröka sig genom att lägga ägg i jorden.

Nu har jag problemet under kontroll. Det hemliga tricket för att hålla sorgmyggorna borta är att hålla jorden torr och vattna minimalt. Man kan skaffa krukor som man vattnar underifrån istället för att hälla vattnen direkt på jorden och så kan man göra det svårare för dem att lägga ägg i jorden genom attt tex sätta dit lecakulor, bark, stenar etc.

När Henkki kom hem från jobbet sa han att han vill att vi skall så spenat redan nu som det bara är att plocka och äta av. Den iden hakade jag på och efter maten åkte vi iväg till Sunds trädgård och handlade lite spenat. Imorgon tänker jag så det i en kruka.

Jag sopade annars av terassen idag och stenplattorna på bakgården. Efter det har alla mina trädgårdsplaner blomstrat till liv igen. Imorgon tänkte jag sopa klart gårdsplanen och sedan blir det att ta itu med Ellies hundskit ute på gården (så är det att vara hundägare).

I Kimo räfsade folk redan sina gräsmattor men här i Jakobstad har vi inte kommit så långt ännu. På vår gård har vi ännu snö på bakgården! Jag har sett många som tar bort det sista med spaden. Kanske jag också borde göra det?

Ps. Om du inte kan få nog av mig kan du följa mig på:

Instagram: miiiemso (för daglig uppdatering)

Facebook: Emma Järnström (ja gilla min sida så får du mig direkt i ditt flöde

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s