Avleda eller säga nej?

I och med att vi har börjat se en trotsigare sida hos Zacharias har jag börjat fundera kring trots och hur man skall hantera den.

Man märker redan nu att Henkki använder ordet ”nej” mera än vad jag gör. Jag är mer den typen som låter Zacharias gå i alla lådor, men samtidigt kikar över axeln på honom för att se att han inte hittar något som är farligt för honom.

Jag väljer mina tillfällen när jag säger ”nej”, eftersom jag tycker att man inte behöver tjata om allt. Och så försöker jag så långt som det går avleda honom. Han lyder ändå inte utan det känns ibland som att ordet ”nej” triggar honom till att fortsätta med det han gör.

När han blir till exempel arg förklarar jag för honom vad det är han känner genom att säga ”nu är du arg”. Samma sak gör jag när jag använder ordet ”nej”. Då får han alltid en förklaring till varför han inte får göra en viss sak.

Jag tror det är lättare för honom att förstå sånt som han kan känna. En gång brände han sig på spisen och efter det lärde han sig vad ordet ”varmt” betyder. Men hur skall man få honom att förstå att han inte får röra mammas blomma, Ellies matkoppar eller slå i glasdörren till bastun? Det hjälper inte hur än man förklarar att det är Ellis mat, mammas blomma eller pappas dörr. Tar man bort honom är han där igen efter en liten stund.

Istället har vi börjat stänga dörren till wc:n. Ellies matkoppar har vi lyft upp på köksbänken och framför blomman har jag lagt en massa saker som blockerar vägen för honom. Men vad är egentligen rätt taktik? Skall man göra alla saker lättillgängliga och försöka lära honom att förstå att ett ”nej är ett nej” tills han tröttnar eller skall man undanröja problemen?

Det gäller väl att försöka hitta den gyllene medelvägen. Ibland brukar jag tänka att det skulle vara skönt ifall det skulle finnas ett facit till hands. Det som vi har märkt av är väl bara ett smakprov på hur trotsfasen kring 1 1/2 års ålder kommer att se ut.

Ps. Skeden som han förde till bordet igår var nog bara en engångsföreteelse. Idag satt han bara och bet i den på golvet.

Annonser

6 Comments

 1. Ha märkt att jag e också den som väljer mina fighter å J säger oftare nej. Börjar oftast med att säga nej, sen så avleder ja om int nej funkar. Dörrar dit han kan hitt på alltför myki bus har vi stängda å wc borsten har vi numera fram som ”prydnad” då E ha lärt sej hur man öppnar skåpdörrar. Antar att man måst gör som e känns bäst för en själv å så borde båda föräldrarna kör på samma linje så int e blir en snäll å en elak, nåt som J å jag också borde diskutera 😉

  Liked by 1 person

  1. Bra ’’point’’ Annika. Där har vi också någonting att fundera på så vi är på samma linje. Han är ju så liten ännu men ju tidigare man kör på samma linje destu bättre 😉

   Gilla

 2. Här har vi kunnat avleda i viss mån genom att tillsammans studera saker han blivit intresserad av och förklara vad de används till/visa i praktiken. T.ex. blommor. Varje gång en blomma kommit till soffbordet så fick han lära sig att ”blommor ska man dofta på”. Då fick han vara nära blommorna (dofta på dem) och då behövde han inte dit med fingrarna mera. Nåja, förstås fungerade det inte till 100% men jag fick ha mina blombuketter och slapp omkullvälta blomvaser:)

  Liked by 1 person

  1. Vilket bra tips! Måste testa 😉 Jag fick en tillbaka blick hur vi har gjort med Ellie. Där har vi gjort på samma sätt fast använt ordet ’’paja försiktigt’’. Det kan fungera med blomman. Vattenkoppen kan det nog ta lite längre med (det har liksom blivit ett race mellan han och mig om han ser att vattenkoppen är framme) 🤣

   Gilla

   1. Ja, striden med vattenkoppen tog vi inte förrän han var stor nog att på riktigt förstå varför han inte får röra den 😂 Vi kunde ju lyfta upp maten/vattnet då vi har katter som kunde hoppa upp på köksbänken. Värre med hunden helt klart…hoppas Z lär sig snabbt👍😄

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s