Mr Cools solglasögon och snöblindhet

Jag köpte ett par röda fina solbrillor från Citymarket åt Zacharias för några veckor sedan. Jag var då nöjd över köpet tills jag testade dem och konstaterade att jag måste rätta till dem rätt ofta när han rör på huvudet. Jag har experimenterat och kommit fram till att solbrillorna hålls bäst på huvudet om man använder en mössa som är tight och binds fast under hakan.

Jag lyssnade på radio idag och där pratade de om snöblindhet. Man kan få snöblindhet om man inte skyddar ögat och utsätts för stora mängder uv-strålning, varvid små sår uppstår på hornhinnan. Snöblindhet kan förutom i starkt solsken inträffa i solarier eller vid svetsning och där bör man helst använda ögonskydd. Det är viktigt att skydda dina ögon nu eftersom solens strålar reflekteras i snön och man kan då råka ut för snöblindhet. Barns ögon skadas lättare av solens UV-strålning jämfört med vuxnas, vilket ökar risken för gråstarr senare i livet. Solglasögonen ska vara CE-märkta, vilket innebär minst filterkategori tre, och sluta tätt runt huvudet för att inte släppa in ljus bakifrån. Ett tillräckligt UV-skydd är den viktigaste egenskapen i ett par solglasögon.

Vill man vara säker på att ögonen inte tar skada skall man använda solglasögon. Jag har märkt att Zacharias får väldigt lätt tårar i ögonen ifall solen lyser honom i ansiktet eller ifall det blåser. Tidigare planerade jag mina rutter så att vi inte behövde gå i blåst eller solsken men det är ju så mycket lättare med solglasögon. Så länge som de hålls på plats. Man kan givetvis använda solhatt men då skyddas inte ögonen mot uv-strålningen på samma sätt eller så kan man helt enkelt undvika att gå i direkt solljus.

Efter dagens promenad var det dags att inviga gungan på gården. Jag har många gånger varit påväg dit men antingen har det varit för kallt eller så har det blåst för mycket. Snön gick ända upp till knäna men vi tog oss till målet. Zacharias rörde inte en fena i gungan. Solbrillorna gör honom så cool (minns ni annars låten: Snook – Mr Cool?). Till sist måste jag ta av dem och kolla så att han levde och då kom det ett leende på läpparna.

Här ser ni Mr Cool

Vi var säkert ute i två timmar och han var riktigt skön och varm när vi kom in (det var ca -2 grader ute). Underst hade vi ett par byxor, t-paita och tröja. Som mellan lager använder vi Polarn och Pyrets merinoull halare och ytters en skalhalare från samma ställe (se bild nere). I vagnen har vi en sovpåse som tål kölden bra. Oftast brukar jag ha på honom endast merinoullhalaren och en jacka när vi går på vagnpromenader, men nu när vi skulle ut och gunga passade halaren bättre.

Ha det bra gott folk! Kom ihåg att skydda era ögon.

Jag borde skaffa ett par solbrillor åt mig själv också. Något ni rekommenderar? 

img_3960-2

Ps. Om du inte kan få nog av mig så kan du följa mig på:

Instagram: miiiemso (för daglig uppdatering om mitt liv)

Facebook: Emma Järnström (ja gilla min sida så får du mig direkt i ditt flöde)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s