Nya tag med nattamningen (suck!) | Emma Järnström

Idag är jag trött och känner mig grötig i huvudet. Sitter just nu på Kaffia i Jakobstad och bloggar på telefonen. Tjejen i kassan verkar vara lite arg på den ena bakom kassan. Vet inte riktigt varför men jag håller koll på dem med ena ögat. Jag kände att jag måste ut och äta något gott och Fiika var stängt så jag fick testa ett nytt ställe. Ibland måste huvudet vila från all barnmusik som snurrar och där hemma på tvn.

Jag är trött eftersom vi har tagit itu med nattamningen för andra gången och jag har hittills sovit två dagar på soffan (av fyra). Man skulle tro att jag borde vara utvilad fast jag sov som en stock inatt. Jag har varken hört eller sett att de skulle ha varit uppe.

Min motivation är i botten idag och det beror säkert på att jag är SÅ trött så ni vet inte. Tänk att man måste göra om hela faderullan efter att vi hade klarat 50 dagar utan att amma nattetid. Suck och stön!

Vi hade ju spysjukan för två veckor sedan och då rubbades vårt system. Då ammade jag hela nätterna så han skulle få i sig någon vätska. Det var det enda som han ville äta. Innan han blev sjuk hade Zacharias just börjat sova hela nätter (till kl 4 på morgonen). När vi började amma igen nattetid tog det inte länge förrän den gamla vanan kom tillbaka dvs. han började vakna kl 12 och kl 3 och ville ”tissa”. Förutom det har han även maraton ammat många morgnar från klockan 6 och det började bli lite jobbigt i längden.

Sömnschemat nu

Jag har också märkt att han har börjat vakna upp tidigare än normalt (redan kl 7 på morgonen). Vad jag har förstått behöver en 11 månaders bebis 13,5 timmar sömn per dygn och det får han. Vårt sömnschema ser nu ut så här:

  • Nattsömn 21.30-9.00
  • Sömn 11.30-12.00
  • Middagsvila 16.30-18.00
  • Totalt: totalt 13,5 timmar

Man skall inte göra för mycket ändringar på en och samma gång. Därför kommer vi nu först att fokusera på att få bort nattamningen, så mamma får längre sammanhängande nattsömn och blir lite klarare i huvudet. När vi har fått in systemet igen kan vi börja fundera på sovrutinerna.

Nattamningen

Det jag önskar uppnå med nattamningen denna gång är att Zacharias skall börja sova längre och inte vakna vid tolv slaget och förhoppningsvis inte maraton amma på morgonen. Så här har de första två nätterna sett ut:

Första natten

  • Grötportion kl 20 på kvällen
  • Z. vaknade kl 11.30 och gallskrek. Henkki gick med honom (en halvtimme) tills han gav en klämmis i sängen åt Zacharias och han somnade kort därefter.

Andra natten

  • Grötportin kl 20 på kvällen
  • Z. vaknade kl 1.30 och gallskrek. Henkki gav honom en klämmis i sängen och han somnade kort därefter.
  • Klockan 4.00 vaknade Henkki av att Zacharias sög på Henkkis näsa. Han vaknade troligtvis av Henkkis snarkningar. Z. somnade om direkt när Henkki buffade honom till sömns.

Det enda intressanta med att göra det här projektet igen är att man får jämföra med hur det gick första gången (länk till inlägget). Första natten utspelade sig på samma sätt, bara att han grät mera den här gången. Förra gången sov jag också djupt en natt i början och var hängig en hel dag efter. Precis som det har varit idag.

Nu har jag nattat Zacharias. Innan han somnade såg jag till att han åt en stor grötportion samt banan kl 21.30. Portionen var så stor så jag tycker att han borde hålla sig mätt hela natten på den. Och efter det fick han ännu ”tissen” som efterrätt.

Ps. Om du inte kan få nog av mig så kan du följa mig på:

Instagram: Miiiemso (för daglig uppdatering om mitt liv)

Facebook: Emma Järnström (ja gilla min sida så får du mig direkt i ditt flöde)

Annonser

2 Comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s