Veckoplanering i matväg åt Zacharias

Är ni nyfikna på att se vad vi och Zacharias äter in i veckan? Då skall ni fortsätta läsa. Den här veckan tänkte jag att Zacharias skall få testa lite nytt i matväg. Det blir lätt att man äter samma sak varje dag – åtminstone känns det som det. Zacharias har fått mycket burkmat och pureer under den sista tiden. Det är inget fel på det, men det börjar bli så dyrt.

(En matburk kostar ca 1 € per burk och en fruktpureepåse kostar ca 0,80 cent per styck. Visserligen kan man komma billigare undan om man köper fruktpure på burk. Då kan man klara sig på 30 cent per burk. Jag räknade att vi spenderar ungefär 5 € per dag i mat åt Zacharias och det tycker jag är dyrt!)

Har du idetorka och tycker att bebis maten känns tråkig och enformig? Då kan ni börja med att studera mat för små munnar. Där hittar man recept och mellanmål, allt efter hur gammal bebisen är, samt vad man bör undvika i olika åldrar.

Till lunch gjorde jag idag en kycklinggryta som jag fryste in i fem portioner åt både mig och Zacharias. Det roliga med att laga mat är att man kan göra det tillsammans. Zacharias fick undersöka en potatis och morot så länge som jag hackade alla grönsaker. Ett minus med att äta samma lunch hela veckan är att det kan bli lite enformigt. Men det gör inte mig något så länge som man äter något annat till middag.

Recept på kycklinggrytan

1 kycklingfile

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 medelstora potatisar

1 dl majs

1 morot

Hacka allt utom majsen och koka tills det blir mjukt. Lägg i majsen och låt koka en stund. Mixa sedan ihop allt med en mixer eller mosa med gaffel. Jag tripplade receptet eftersom jag gjorde samma mat åt mig själv (men en lite egen kryddning).

Som mellanmål brukar vi äta fruktpureer och banan. Men det börjar bli lite enformigt och jag vill gärna testa på lite nya smaker. Därför tänkte jag göra smooties denna vecka (alternativt kan man mosa frukterna med en gaffel om man vill ha lite grövre bitar). Den här veckan har jag planerat att ge följande mellanmål åt honom:

 • Mosad banan med jordgubbar, blåbär eller hallon från frysen
 • Turkisk yoghurt med mosade bär eller fruktpure
 • Naturell yoghurt med mosade bär eller fruktpure

Som frukost brukar vi äta lite gröt, några bitar ägg och avokado. Det tror jag vi kommer att fortsätta med eftersom Zacharias inte brukar äta så mycket på morgonen (åtminstone inte med mig). Om man vill variera sig kan man ju alltid göra en omelett eller varför inte bananplättar (1 ägg + 1 banan).

Till middag blir det Lappskojs (måndag till onsdag), fisk med potatis  (torsdag till fredag) och till helgen blir det en tjälknöl med potatis (lördag och söndag). Vi har anpassat maten (tagit bort saltet) så att Zacharias också kan äta samma mat som vi.

Nu vet ni vad vi kommer att äta hela veckan. Brukar ni planera maten för hela veckan?

img_3960-2

Ps. Om du inte kan få nog av mig så kan du följa mig på:

Instagram: miiiemso (för daglig uppdatering om mitt liv)

Facebook: Emma Järnström (ja gilla min sida så får du mig direkt i ditt flöde)

Annonser

8 Comments

 1. Här planeras nog maten en vecka framåt också 😊 tycker det blir myki roligare att laga mat då man vet på förhand va som ska lagas. Har några tips till barnmaten; frysta grönsaker 😊 tar int nå många minuter att koka å finns många blandningar i passlig storlek. Va ja ha läst så ska int det heller va nå sämre än färska grönsaker näringsmässigt. Smörgås e också ett bra mellanmål 😊 bonne fruktmoser e ett alternativ till fruktpureerna, inget tillsatt socker å funkar bra att lägg på gröt å yoghurt osv. Klämmisarna brukar jag nog alltjämt köpa ett par av iallafall för dom e lättare att ta med å sen så köper jag dom billigaste fruktpureerna😉

  Liked by 1 person

  1. Jag har funderat på att fixa snörgåsar men vad skall man använda för bröd? Skall köpa frysta grönsaker till nästa vecka. Ett bra tips 😉
   Det har blivit handlat de lite dyrare ekologiska klämmisar när Zacharias ville bara äta en viss sort efter att han blev sjuk. Men nu ör han nog återställd och äter nästan allt igen. Som tur är. Man måste ju använda upp alla bären i frysen också. Onödigt att spara på dem 😉

   Gilla

   1. Om du vill ha helt utan salt så ska du sök efter ett hjärta på brödpåsarna. Ja ha no gett bröd som innehåller salt. Vi började me vanligt franskbröd å nu har vi haft ganska myki havrebröd 😊 ja skär dom i lite större än en sockerbit i storlek (började me lite mindre storlek) å sen smör på. Finns ju helt saltfritt smör, ja använder oivariini med mindre salt. Vi vuxna äter mest rågbröd men ha int våga ge he ännu, föredrar att ge mjukare bröd 🙃

    Liked by 1 person

   2. Alltid lär man sig nå nytt 😎 De e saltet som ställer till det när man måst undvik de. Men int e nu de så falit nå mer. De e så småa mängder och så börjar de vara så stora.

    Gilla

 2. Är ju en tid sen du skrev dehär inlägget, men mat åt en baby/barn behöver inte vara invecklat! Ge bara samma vad ni äter! Finns mycket info på nätet att kolla, googla t.ex. plockmat, blw.. men kör du på den linjen blir det ganska klottigt 😊 kolla min insta (catiesundholm) om du är intresserad. Saltet är heller inget problem i små mängder åt små munnar och får de mera salt i sig ena dagen, så kan man ge lite mindre saltad nästa 🙂 söt kille ni har!

  Liked by 1 person

  1. Tack skall du ha! 😉 Jo det var en stund sedan jag skrev detta. Men nya tips i matväg är alltid roligt! Jag har kört mycket på plockmat till lunch/middag. Och jo det blir mycket klott men tack och lov har vi en hund under bordet 😁
   Han äter nog det mesta nu och smakar på allt som vi äter. Han gillar inte alls burkmat längre.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s