Att börja med potträning

Idag har vi varit på babyrytmik från morgonen och Zacharias börjar sakta men säkert gilla läget. Han har inte blivit rädd eller gråtit under de senaste två tillfällena. Vi börjar oftast med några välkomstsånger och efter det rör vi på oss i takt till musiken. Vi är kanske 8 stycken mammor och bebisar i gruppen nu (och jag tycker att vi förökar oss varje gång). Sen är det också skoj för mig att få tala med alla mammor och slippa ut lite från huset.

Efter rytmiken åkte vi iväg till Prisma och handlade en potta. Jag tänkte att vi skall börja pottträna så vi får någon start med det. Jag har hunnit studera litet och kommit fram till att det kan åtminstone inte skada att börja redan nu när han är 11 månader. Jag tänkte främst att det skulle vara bra ifall man skulle få honom att göra nummer två på pottan eftersom det kan komma några lass per dag.

1177 vårdguidens sida rekommenderar de att börja pottträna redan innan barnet kan gå, eftersom barn som börjar tidigt har lättare att lära sig att tömma blåsan och tarmen. Det är också viktigt att båda föräldrarna är motiverade och att inga andra stora förändringar sker i barnets liv. I praktiken är det att lyfta barnet till pottan när hen visar tecken på att hen vill kissa eller bajsa (ett tecken kan tex vara att barnet tar sig för blöjan, ett speciellt gnäll eller att de blir röda i ansiktet). Man kan tex. börja med att lägga barnet på pottan efter måltider, sovstunder eller blöjbyten.

Det finns många olika metoder för potträning. Jag hittade t.ex. ett blogginlägg med potträningstips och med en utförlig beskrivning på hur man kan lära barnet potträning på tre dagar. Det går i stort sett ut på att barnet skall vara naket i tre dagar och lära sig att gå på pottan. Zacharias skulle säkert trivas och det skulle säkert ske många olyckor men det är väl så man måste börja? Kanske kunde man testa den här metoden till sommaren?

Men det här med att lära sig att läsa olika tecken, när det är på gång, är inte min starkaste sida. När vi åt märkte jag att han krystade och så tog jag snabbt av honom byxorna och förflytta honom till toaletten. När jag fick av blöjan märkte jag att han redan var färdig. Och dessutom var pottan kall så han ville inte sitta på den.

Så nu har jag kommit fram till att vi skall ta det lugnt och göra pottan till ett roligt plats att vara på, så att han förknippar platsen med en positiv känsla.

Har ni något bra tips att dela med er? 

img_3960-1

Ps. Om du inte kan få nog av mig så kan du följa mig på:

Instagram: miiiemso (för daglig uppdatering om mitt liv)

Facebook: Emma Järnström (ja gilla min sida så får du mig direkt i ditt flöde)

Annonser

5 Comments

  1. Vi började med potträning av dig först när du förstod språket bra och du kunde prata litet. Du var ett sådant yrväder så det misslyckades för det mesta. Inte orkade du sitta på pottan alls till att börja med. Det fungerade bäst när du var lugn och koncentrerad. Jag berättade en saga om ett barn som fick en egen potta och hur glad pottan blev över allt kiss och bajs. Den hade ju inte fått mat alls i affären. Jag hade skrivit sagan själv. och jag skrev nya sagor vartefter nöden krävde det…Du tyckte förstås synd om pottan, såklart att den behövde få litet uppmuntran och så lyckades det till slut…

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s