Bokashi kökskompostering | Emma Järnström

Nu har vi äntligen skaffat oss en Bokashi kompost från Sunds trädgård i Jakobstad. Vi köpte startpaketet och där ingick det två bokashihinkar, bokashiströ och några mått för ändamålet. Jag har gått och drömt om Bokashi komposten sedan i höstas då jag av en slump hamnade in på deras hemsida. Hinkarna var större än jag hade tänkt mig. Sambon tog direkt fram måttbandet för att se till att den rymms i vårt nya kök som skall monteras upp under påskhelgen.

 

Hur fungerar Bokashi kökskomposten?

Med en Bokashi kompost kan man omvandla matrester från köket (tex. fisk, frukt, grönskare, kaffesump) till näringsrik jord (humus) med hjälp av levande mikrober (EM). Denna process är naturlig och ekologisk och det är dessutom luktfritt och går väldigt snabbt. Matresterna blir inte till jord i komposten, utan innehållet börjar först omvandlas till jord när den kommer i kontakt med jord (när den t.ex. grävs ner i landet). Du bidrar även till ett bättre klimat i och med att kolen binds till jorden istället för att bränna upp näringen i en värmekompost. Det går också bra att använda ett helt vanligt ämbar om man vill spara lite pengar! Här kan du läsa mera om själva processen.

Vad skall jag använda den näringsrika jorden till?

Jag har gått och drömt om en rabatt framför huset ända sedan vi flyttade in hit i somras. Bokashi kökskompost jorden kommer att fungera som näring i rabatten. I dag har jag börjat fylla min första kompost. När den är fylld skall den stå på ”efterjäsning” inomhus i minst två veckor. Efter det blandas innehållet med en påse jord och sedan förvarar jag det i garaget tills det blir varmare. För att processen skall starta behövs både jord och värme (om jag har förstått allting rätt). Det tar ungefär två veckor innan innehållet har blivit till jord.

Har ni några projekt inplanerade till sommarn som ni bara väntar på att få börja med?

 

Ps. Om du inte kan få nog av mig så kan du följa mig på:

Instagram: miiiemso (för daglig uppdatering om mitt liv)

Facebook: Emma Järnström (ja gilla min sida så får du mig direkt i ditt flöde)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s