Tillbaka på ruta ett med nattamningen

Nattamningen har gått telativt bra tills maginfluensan tog oss. Vi hade då inte nattammat på nästan 50 dagar. Efter att Zacharias blev sjuk ville han inte äta fast föda på samma sätt som tidigare. Det resulterade i att han blev en ammande bebis på nytt. Innan maginfluensan ammade vi på morgonen, eftermiddag och innan läggdags. Vi hade fått bort nattamningen så att han klarade sig utan att amma mellan kl 22 till 4 på natten.

När han blev sjuk ville han inte äta någonting utan han kunde endast amma. När en bebis blir sjuk är det viktigt att hen får i sig vätska, så jag var tacksam att vi ännu hade amningen kvar. Det tog inte länge så var brösten tillbaka till ursprungliga produktion.

Vi har sakta men säkert börjat introducera mat igen men det har varit svårt för honom att få ner den. Det verkar också som att hans spy reflex har blivit känsligare och att den kommer igång när han måste tugga något.

På kvällarna har han fått i sig en liten grötportion. Men med den lilla mängd som han får i sig, håller han sig inte mätt hela natten. Så då har jag ammat honom istället och han har fått amma så mycket som han vill när han vaknar på nätterna.

Inatt har han dessutom legat fastklistrad vid bröstet stup i ett. Oftast brukar det gå att ta honom bort från bröstet när han håller på och somnar, men det har inte fungerat inatt. Då började han gråta. Så det resulterade i att sömnkontot var lite på minus i morse. Vi tror bestämt att det var hans tänder som värkte (han har ännu bara fått två tänder där nere).

När han börjar äta normalt igen får jag börja trappa ner med amningen på nytt. Det är små små bebis steg framåt som gäller. Han har trots allt ätit betydligt bättre idag än igår.

Jag har också börjat fundera på ifall jag skulle sluta amma helt. Men det är säkert bäst att trappa ner det lite åt gången i så fall. Visst är det mysigt att amma. Men det känns som att han har blivit så stor (han är nu 10,5 månad). Jag börjar till och med ha svårt att kalla honom för bebis. De här tankarna rullar som bäst på i mitt lilla huvud.

img_4946Om det är någon som funderar hur vi gjorde när vi slutade med nattamningen kan ni studera länkarna nedan. I korthet så gjorde vi så att sambon nattade Zacharias de fyra första nätter och efter den fjärde natten flyttade jag tillbaka in i sovrummet.

Länk till första/andra, tredje, fjärde, femte/sjätte, sjunde/åttondenatt 9-15 och natt 15-21.

Hur fungerade det för er när ni slutade amma? Ångrade ni det efteråt?

Ps. Om du inte kan få nog av mig så kan du följa mig på:

Instagram: miiiemso (för daglig uppdatering om mitt liv)

Facebook: Emma Järnström (ja gilla min sida så får du mig direkt i ditt flöde)

Annonser

2 Comments

 1. Styrkekram ti er! E i en liknande situation för tillfället 😕 vi hade ju bort nattamningen fram ti kl 3 å tanken va att vi sku börja förlänga fram ti kl 5, nåjaa Emil blev sjuk förra veckan å dom två senaste nätterna ha ja låtit honom amma tidigare än kl 3 vilket ha resulterat i att vi e tibax me att han vaknar 2 ggr i timmen igen.

  Nu e han väldigt täppt i näsan så han kan int heller amma så får se hurudan natt vi får. Ha hunnit fundera om detta va vårt amnings avslut, skulle vara skönt att få bort amningen på ett sätt men samtidigt så känns det som att amningen ha varit så vår grej. Å ja som int helst visste om ja ville amma då ja va gravid 😄

  Liked by 1 person

  1. Styrkekramar till er också! Int tror jag att det är sista gången för er ännu om du int ha bestämt dig för det. Jag ha ju int fått hör alla detaljer ännu gällande er nattamning men om ni ha fått Emil att sov till klockan tre är ju ett stort steg frammåt i rätt riktning. 👍🏽

   De e int lätt det här med amning. Det skulle nog kännas tråkigt att sluta men på samma gång så skulle han inte vara lika beroend av en. Vilken är rätt ålder att sluta? När han int ännu förstår eller när han förstår? Massor av tankar i mitt huvud nu just. Jag hade ju tänk att jag skulle amma honom så länge som jag orkar 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s