Vad är en influencer? Hur kan ett företag ha nytta av detta?

Ni har kanske hört begreppet influencer och funderat vad det betyder.  En influencer är en sorts inspiratör som genom sitt agerande påverkar vad andra människor gör och ofta är målet att få folk att handla en vara eller tjänst. Som influencer påverkar man andra personers agerande genom sina bilder/videoklipp/kommentarer/inlägg. En sann influencer har en förmåga att inspirera och motivera andra genom sitt uppbyggda förtroende.

Influencer marknadsföring är relativt nytt här i Finland och ännu är det många företag som inte har förstått sig på nyttan med det. En influencer (eller samarbete med inflytelserika ambassadörer) har blivit allt vanligare bland företagen i norden som vill skapa en närmare relation med sin målgrupp. I Sverige ökade influencer marknadsföringen med 40 % under åren 2015 till 2016. I Finland har inga siffror ännu rapporterats men man uppskattar att Finland ligger grovt efter.

Vem är en influencer?

Influencers är ett samlingsnamn för bloggare, twittrare, youtubare, facebookare eller andra sorters internetprofiler. En influencer kan vara en person som antingen bloggar eller är känd via sociala medier på något sätt. De populäraste kanalerna är för tillfället Instagram och Youtube.

Hur kan ett företag ha nytta av influensers?

En influencer har en räckvidd som kan jämföras med en tidning och dessutom kan företaget nå direkt ut till sin målgrupp. Om ett företag vill skapa en närmare relation med sin målgupp kan de använda sig av influensers eller ambassadörer för sitt varumärke. Att synas med den rätta influencern har ett stort värde för ett varumärke. Det kostar att synas med eftertraktade influencers som driver mycket trafik och har ett högt förtroende. Syns man på rätt sätt har man tjänat tillbaka pengarna och lite till.

Ett exempel:

 • Klädföretaget Nelly bjöd med sex nordiska bloggare till Kapstaden istället för att ordna en modellplåtning för deras kampanj ”Nelly Epic Spring”. Kampanjen fick mycket uppmärksamhet i sociala medier när de hoppade fallskärm och dök bland koraller

Att använda sig av ambassadörer fungerar på samma sätt. Men en ambassadör behöver inte vara en känd person utan det kan i princip vara vem som helst. Det kan till exempel vara en nöjd kund som rekommenderar eller skriver något positivt om ett företags produkter eller tjänster. Nästa steg i influenser marknadsföringen är att börja använda sig av vanligt folk i stället för kändisar. Den här nya trenden kallar man för micro-influencers.

Vad är en micro influencer? Färre följare, mindre kända, mer äkta?

En ny trend inom influencer marknadsföringen är att använda sig av s.k micro-influenscers. En micro-influencer är inte en kändis utan det kan vara personer som är starka inom ett visst område (som till exempel inom träning eller matbranchen). De får mindre synlighet än kändisar men har ofta ett stort engagemant hos sina följare. De är också billigare att anlita än kändisar. I Sverige har man redan kommit långt i användningen av micro-influencers men i Finland är vi långt efter.

En micro-influencer har omkring 1 000 – 10 000 följare. En fördel med att använda sig av micro-influencers är att de kan upplevas som mer trovärdiga än vanliga influensers. En micro-influencer är en helt vanlig människa, med ett helt vanligt Instagram-konto där de svarar på kommentarerna helt själva och detta upplevs därför som mer äkta av följarna.

Marknadsförare har kommit fram till att ett konto som har många följare ofta har mindre engagemang. Ju större ett konto är destu mindre kommenterar eller engagerar sig människorna. Följarna vill helt enkelt inte integrera med en kändis på samma sätt som de brukar relatera med någon som de känner.

Hur förtjänar en influencer pengar?

En influenser tjänar pengar genom att företag och organisationer vill marknadsföra sina produkter eller tjänster i deras kanaler. På så vis kan företaget nå ut till rätt målgrupper. De intäkter som en influencer får för samarbete beror oftast på hur mycket trafik de genererar till sin blogg (de säljer annonser till sin sajt som läses av X antal läsare). Ju populärare influencern är, destu dyrare är det för företaget att ”annonsera” eller att ha personen att berätta om sina produkter. Det här är något som tar flera år att bygga upp och ändå är det bara endast en bråkdel som kan livnära sig på det.

Källor: Smartermarketing.comSomeco.fi, Expressen.se

img_3960

Hoppas ni tyckte det var intressant läsning? Var det något som ni lämnade och fundera över? Jag är själv intresserad av ämnet så jag tänkte att jag kan lika bra dela med av mina upptäckter här via bloggen.

 

Ps. Om du inte kan få nog av mig så kan du följa mig på:

Instagram: miiiemso (för daglig uppdatering om mitt liv)

Facebook: Emma Järnström (ja gilla min sida så får du mig direkt i ditt flöde)

Annonser

2 kommentarer

 1. Följare, vad är det? Besökare på bloggen per dag/måndad eller? Eller är det de som prenumererar på epost som berättar när nya inlägg kommer? För att få 1000-10000 följare måste det vara en ganska stor blogg med tanke på att det bara är en bråkdel som prenumererar.
  Annars bra att du skriver om detta.

  Liked by 1 person

  1. Hej PJ,

   Tack för din fråga. Följare är de personer som läser eller följer en blogg, instagram- eller youtubekonto eller andra kanaler. På instagram är det enkelt att se hur många följare man har (syns i ens profil) medan det är lite svårare att se via bloggen. Där kan det mätas i hur många som läser bloggen per dag eller hur många återkommande besökare man har (vilket man kan se via olika verktyg tex google analytics).

   Om en blogg har ett mediekit (en annonsör sida) kan man gå in dit och kika om de har skrivit ut om hur många besökare bloggen har. Man kan också se statistik via bloggtopoen.fi.

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s