Temakväll om bloggbusiness och frilansdrömmar | Emma Järnström

Igår kväll var jag på mitt livs första temakväll om bloggbusiness och frilansdrömmar på cafe Fiika i Jakobstad. De hade ordnat kvällen från Yrkesakademin i Österbotten och Malin Båtmästar fungerade som projektplanerare.

Jennifer Sandström föreläser om bloggen som business
Malin Båtmästar berättar om sina framtidsplaner

Malin Båtmästar var på plats och höll i trådarna tillsammans med Michaela Von Kugelgen (även kallad Kugge) och Jennifer Sandström. Kugge berättade hur det är att jobba frilands och hur det är att vara sin egen chef, hur man hittar kunder och hur man skall tänka när man tar betalt. Det blev en diskussion efteråt kring hur man planerar och strukturerar upp arbetet.

Jag gillar själv ordning och reda (med mina post-it lappar förstås) och försöker alltid eftersträva att ha någon sorts ordning. Det här fick mig att tänka att jag borde börja planera bättre (lägga upp tydliga mål) så att man lättare vet vart man är på väg och vad man bör fokusera på. Tar man en halvtimme per vecka för ändamålet, blir det många halvtimmar på en månad.

Jennifer gick djupare in i ämnet om att ha bloggen som business. Om jag skall vara ärlig var det Jennifers föreläsning som jag hade sett fram emot och det syntes verkligen att hon visste vad hon pratade om. Vi talar samma språk helt enkelt. Kanske kan det ha något att göra med att jag också har studerat marknadsföring?

Jennifer berättade bland annat om hur viktigt det är att ha visioner och missioner, att man skall utgå ifrån vad ens målgrupp vill ha och hur viktigt det är att lägga någon minut på marknadsföringen efter att man har skrivit ett inlägg, så att man når ut till läsarna. Hon gav även tips på hur man kan sälja in sig själv, annonsmärka och bygga upp ett mediakit på sin bloggsida. Jennifers föreläsning gav mig många idéer gällande vad jag borde göra för att ta min blogg till nästa nivå. Jag borde bland annat fundera igenom:

 • Misson/vision – Strukturera upp tydliga mål. Vart vill jag nå?
 • Tidsplanering
 • Flytta bloggen till wordpress.org (man är ganska begränsad på .com och allt man vill göra kostar)
 • Fixa till en trevlig layout

Vi fick även höra vilka planer Malin Båtmästar smider för framtiden med sin nya blogg malinsdriftigheter. Efteråt var det mingeldags och jag fick bland annat lära känna Michelle Blomqvist (Lastingcloset), Josefin Tatiana Thors (Josefintatiana), Johanna Tidström (från företaget Somessa, vilket erbjuder en platform där influensers och företag kan mötas) och så fick jag officiellt träffa Maria Frände (Tidstjuven) och skaka hand.

Det var roligt att få lära känna lite bloggare från nejden, men mingel tiden var alltför kort. Först i dag konstaterade jag att det var samma Michelle (som i michelleochsadra) som jag hade lyssnat på i onsdags i podavsnittet om lycka. Det var också det avsnittet som fick mig att skriva blogg inlägget: Vad är lycka är för dig?

Österbotten är litet. Mera liknande event efterlyses. Det är så roligt att träffa nytt folk.

Tack för en trevlig kväll!

img_3960

Om du inte kan få nog av mig så kan du följa mig på:

Instagram: miiiemso (för daglig uppdatering om mitt liv)

Facebook: Emma Järnström (ja gilla min sida så får du mig direkt i ditt flöde)

Annonser

6 Comments

 1. Det är en toppenkväll, jag besökte den i Vasa före jul och fick så mycket inspo. Valde ju efteråt att gå från wordpress.com till wordpress.org. Om du behöver hjälp eller tips så tveka inte att kontakta mig. 🙂

  Liked by 1 person

  1. Tack Christina!
   Vad snäll du är 🙏🏽
   Jag har faktiskt tänkt att jag skall fråga av dig, men först måste jag lägga mig in i det (när jag får tid och det är just tiden som är svår att hitta).
   Men såhär i efterhand. Var det komplicerat och har du något bra tips åt mig? Hade du utomstående hjälp? 🙂

   Gilla

 2. Oj vilka fina ord – det värmer verkligen, tack!! Och så roligt att höra att du blev inspirerad och fick lite att tänka på, men också att du kände igen dig i en hel del med tanke på marknadsföringen som du också pluggat! 🙂

  Och hey – jag hade också kunnat mingla mer! Men vad som slår mig är ju att ni såklart borde träffas ändå alla bloggare här uppe oftare också utanför den här typen av event. Starta en facebookgrupp för alla ”Bloggare i Jeppis” och se till att ses! Det är inte bara roligt utan också guldvärt att utbyta tankar, idéer och erfarenheter 🙂

  Liked by 1 person

  1. Nämen på riktigt tack för en bra kväll! Fast vi inte hann mingla hinner vi i framtiden 😉 Kommer gärna på fler föreläsningar (kanske något du borde börja fokusera på 😉)

   Det var ingen dum ide det! Det kan nog hända att det finns en sådan grupp här i jeppis. Jag skall kolla upp saken och ifall det inte finns tycker jag absolut att vi skall dra ihop en sån 😉 Jag är själv rätt ny i bloggvärlden (har endast bloggat aktivt i ca 3 månader) så det finns mycket att lära ☺️

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s