Skillnaden mellan adlinks och ett samarbete? | Emma Järnström

Jag skrev i ett tidigare inlägg hur ett bloggsamarbete kan fungera. Inlägget hittar ni här. I dag tänkte jag berätta hur adlinks fungerar och hur det skiljer sig från ett samarbete. Vet du vad en adlink är? Jag har själv inte använt mig av den här typen av länkar men jag har märkt att det finns många som brukar märka sina inlägg med ”inlägget innehåller adlinks”.

Jag tycker att det kan vara bra att gå igenom dessa benämningar så att läsarna vet vad det går ut på. Jag har själv fundersam många gånger hur det fungerar. Ifall jag gör något samarbete i framtiden och skriver om det på bloggen, känns det bättre för mig att jag har förklarat det för er vad det går ut på. Det är alltid bra att gå i genom terminologin och påminna, för man glömmer lätt.

Jag tycker att bloggare borde bli bättre på att om och om igen förklara terminologin för läsaren. Kanske kunde bloggaren till exempel länka till ett policy inlägg där de förklarar de olika terminologierna, hur de samarbetar med företag och vad det innebär för läsaren.

Vad är en adlink?

En adlink är en länk där bloggaren får en liten penningsumma när någon klickar på länken. Man kan få betalt per klick (oftast någon cent per klick) eller när någon genomför ett köp via länken, ibland kan man få både och. Det är olika.

Vad är ett samarbete?

Ifall en bloggare får ersättning (i t.ex. pengar, produkter eller annat) mot att visa ett företags produkter i sin kanal (t.ex. blogg, Instagram, Facebook) handlar det om reklam. Det måste tydligt märkas ut så att läsaren förstår att det handlar om reklam. Många bloggare brukar märka ut sina samarbeten med att t.ex. skriva ”i samarbete med XXX” i början av inlägget.

För er som vill fördjupa sig

Om ni vill fördjupa er i ämnet kan jag rekommendera att läsa Sandra Beijers (på Elle) blogginlägg om vad en adlink är. Där beskriver hon hur det fungerar i praktiken.

Sammanfattningsvis

 • En adlink är en länk där influensern/bloggaren får lite betalt per klick eller när konsumenten köper en produkt
 • Ett samarbete är när influensern/bloggaren får ersättning (på något vis) mot att visa upp företagets produkter i sin kanal

Ps. I dag har jag trott det har varit torsdag hela dagen. Gissa om jag blev glad när jag hörde att det var fredag i dag!

Annonser

2 Comments

  1. Jag har inte kommit så långt ännu så jag skulle behöva skatta. Just nu är jag inne i babyklädsvärlden och inte har jag fått något plagg gratis ännu. Men helt ärligt så är det här med skattande en grå zon för mig. Nästa inlägg skall handla om skattande. Vill själv veta mera ifall man någon gång får någon förfrågan.

   Enligt vero.fi:

   Om syftet är att mot vederlag skriva om företagets produkter eller ge företaget synlighet, säljer bloggaren reklam- eller marknadsföringstjänster till företaget.

   Försäljningen omfattas av moms (24 %). Om bloggarens omsättning emellertid är högst 10 000 euro per räkenskapsperiod, behöver bloggaren inte registrera sig som momsskyldig eller betala moms.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s