Hur vi fördelar hushållssysslorna – Teorin om den aktive och den passive | Emma Järnström

Vem som gör vad hemma kan vara en vanlig orsak till gräl. Jag är modern och tycker att man skall hjälpas åt med hushållsarbetet. För mig har det med jämställdhet att göra. Lyckligtvis har jag hittat en sambo som hjälper till hemma. Men jag känner nog också till den typen som gillar att ligga på soffan medan den andre gör allt hushållsarbete, det tycker jag är fel.

Just nu när jag är hemma med Zacharias har det blivit så att jag tar hand om städningen och tvättningen. Medan Henkki tömmer roskisarna, klippet gräset, eldar, plockar Ellies päls, veckohandlar, fixar frukost till veckosluten och torkar av matbordet (Obs! Henkkis lista blev verkligen lång, jämfört med min, när han började räkna upp vad allt han gör. Att han torkar matbordet tyckte han var viktigt att framhäva (det gick inte att kategorisera den aktiviteten till sysslorna som hör till när man plockar i eller ur diskmaskinen). Jag kan nog också börja dela in mitt städande i olika delmoment men jag tror inte att ni läsare skulle vara intresserade av det).

Vi plockar båda i och ur diskmaskinen, skottar snö och turas om med matlagningen. Men för det mesta blir det att jag tar hand om disken på samma gång som jag städar på dagen. Henkki gillar att fixa mat så han gör det faktiskt oftare än mig.

Innan vi fick barn var det jag som var den latare av oss. Då hade Henkki nästan hand om allting. Men det har liksom vänt när Zacharias kom. Nu tycker jag det är kul att städa när jag är tillsammans med Zacharias på dagarna.

Om jag skall berätta en hemlighet, så har jag varit lat av taktikiska skäl. Jag har av tidigare erfarenhet märkt att ifall den ene är den aktiva i ett förhållande, blir den andre automatiskt den passiva. Den aktiva är den som gör de flesta hushållssysslor medan den passiva är den som inte gör någonting. Och blir man passiv, blir man till sist lat, fast man skulle vilja hjälpa till.

Helt ärligt får man lite skylla sig själv om man har valt att ta den aktiva rollen och inte delat med sig av sysslorna. Jag har haft båda rollerna så jag vet vad jag pratar om. Om du vill bli den passiva i ett förhållande gäller det att göra minimalt. Till sist tar troligtvis den andre tag i saker och ting eller börjar påpeka. Då kan du kanske få honom eller henne ta över någon av sysslorna.

Det optimala är att dela upp sysslorna på ett vettigt sätt, så att båda två är nöjda. Att den ena skall göra allt låter i mina öron gammalmodigt. Tänk att det ännu finns de som tycker att kvinnornas plats är i köket. Jag undrar hur man får en sådan attityd? Jag tror det går vidare från uppfostran om t.ex. pappan har den attityden är det lätt hänt att sonen får det också.

Jag minns en gång när jag var och hälsade på en kompis, hur förvånad jag blev över att hennes pappa tvättade fönstren, dammsög och fixade maten. Fixa mat brukar min pappa också göra, men jag tror aldrig jag har sett honom med en dammsugare i handen. Det måste nog ha varit en riktigt ”eye-opener” när jag minns det som igår. Så om inte för ens egen skull, så borde föräldrarna kanske för barnens skull dela på sysslorna. Kanske något att tänka på?

Hur brukar ni dela på sysslorna hemma? Vem gjorde vad när ni var yngre?

 

Ps. Om du inte kan få nog av mig så kan du följa mig på:

Instagram: miiiemso (för daglig uppdatering om mitt liv)

Facebook: Emma Järnström (ja gilla min sida så får du mig direkt i ditt flöde)

Annonser

9 Comments

 1. Hos mina föräldrar var det alltid mamma som tvättade och vek tvätt. Pappa plockade ur diskmaskinen. Hon plockade i. Båda dammsög och den som kom först hem från arbetet lagade mat. Ja tycker att de varit ganska jämlika.
  Hos oss nu är det oftast mannen som skötte disken. Den som hinner lagar mat. Vi hjälps åt att plocka upp och dammsuga. Han är definitivt mer städgalen så då får han ta den aktiva rollen. Jag är lite mer passiv nog.

  Liked by 1 person

 2. Den där teorin tror jag stämmer 😉 i början av vårt förhållande va jag den passiva å J va den aktiva. Jag bädda aldrig min säng innan han kom in i bilden 😄 han fixa den mesta maten, tog initiativ till städning osv MEN det här har svängt i nåt skede å nu e jag den aktiva å han den passiva 🙄 vi ha pratar om detta å vi vet int själva heller när det blev så 😄

  Jag tycker egentlig att matlagning å att handla mat e rätt så kul, bara man int e jätte hungrig å trött. Antar att detta ha bidragit till att jag gör det mesta av maten, om J ska fixa maten blir det ofta hämt mat. Har kanske mera blivit att det e jag som sku behöva delegera mera för nog hjälper J till bara jag ber honom men jag har såå svårt att be om hjälp.

  Egentligen kunde jag skriva hur långt som helst om hushållssysslorna 😅 kan ju kort skriva om våra grannar, två av paren är födda i slutet på 70 talet å här tycker jag att man märker en tydlig skillnad mellan dem och oss. Det e alltjämt mannen hos båda grannarna som klipper gräset, tvättar bilen, skottar snö osv men hos oss så gör vi nog båda allt det där. För att jämföra med två par grannar som e födda på 80 talet där båda tvättar bilen, klipper gräs osv. så tror nåt har skett med 80 talisterna å att dom delar mera på sysslorna än vad tidigare generationer har gjort 🤔

  Liked by 1 person

  1. Haha! Lite roligt att det svängde för er också 🙂 Det måste ju ha skett en förändring med 80 talisterna som du pratade om. Ganska intressant hur det fungerar. Man borde också sluta dela upp sysslorna enligt manligt och kvinnligt. Därför skall jag börja klippa gräsmattan i sommar. Det bestämde jag mig för nu 😉 Bara för att jag tänker att det hör till de manliga sysslorna 🙃

   Gilla

 3. Håller med dig i stort, även i detta med att man ofta har en passiv och en aktiv. Vi tycker jag fördelat det så att somliga veckor är jag den aktiva och somliga min sambo. Sedan har vi vissa sysslor som hamnar nästan helt på den ena partnern. Det som irriterar mig med din text var valet att säga att din partner hjälper till, många beskriver det så men det låter i mitt tycke fortfarande som att det är något man ska vara tacksam för och inte en självklarhet.
  Mina föräldrar hade en lite rolig fördelning men när det kom till städning gjorde farsan det bara några gånger..morsan städade om allt efter att han var klar. Morsan var sjukligt pedant, städade varje dag och då storstädade hela helgen. Två arbetspass med bara städning.
  Men det var sjukligt.

  Liked by 1 person

  1. Det stämmer det. Jag är kanske litet gammaldags på så vis när använder ordvalet att partnern hjälper till. När jag tänker efter så är det ju givetvis en självklarhet att båda två skall bidra något till hushållet. Bra kommentar! Du fick mig att fundera vidare 😉👍🏽

   Gilla

 4. Här hos oss så gör vi båda allt. Ibland städar jag, ibland han.. Delar på matlagningen också. Det enda som kanske skiljer sig åt är att jag har hand om klädtvätt och han har hand om biltvätt. Vi kan om vi vill, respektive saker, men det är enklast och blir ”rätt” gjort enligt den andre om man får sköta det själv. 😀

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s