Hur ett bloggsamarbete kan fungera | Emma Järnström

Jag har ett samarbete på gång med ett klädföretag på Instagram. Ett nytt område för mig och jag tänkte att jag vill förklara för er läsare hur ett samarbete kan gå till och hur jag resonerar kring det.

Hur resonerar jag kring samarbeten?

  • Först och främst. Jag skulle aldrig rekommendera en produkt som jag inte tror på eller som har dålig kvalitet
  • Alla inlägg som görs i samarbete med ett företag skall märkas ut med texten ”i samarbete med” (gärna så tidigt som möjligt) så att ni läsare klart och tydligt ser vad det är frågan om
  • I framtiden kommer jag att fixa samarbeten som jag tror kan vara relevanta för ER läsare. Ni kommer troligtvis att få se mera av sådana samarbeten där jag får fota (just nu har jag blivit kär i baby kläder)

Vad är ett samarbete och hur går det till?

Ett samarbete kan se ut på många olika sätt. Antingen kontaktar bloggaren själv det företag de är intresserad av att göra ett samarbete med eller så tar företagen själv kontakt.

Kunden vill kanske ordna en tävling eller dela ut rabattkoder som bloggaren sedan kan posta i sina kanaler. Man kan även få hem produkter gratis eller så kan bloggaren ta bilder av produkten i sin hemmiljö (vilket jag har gjort i detta fall). Oberoende av vilket skall alltid alla samarbeten märkas.

Den här bilden finns på Instagram över samarbetet med Adore us babies. Jag fick hem kläderna på posten igår som jag beställt (de var mjuka, snygga och av fin kvalitet) och i morse tog vi några bilder som jag kommer att posta på Instagram vartefter. Om ni gillar bebisar och kläder kan det löna sig att följa mig (länk till Instagram: miiiemso). 

Jag har sett att många företag använder sig av ambassadörskap, vilket betyder att de kan skicka hem produkter gratis (?) åt sina kunder som i sin tur lägger upp bilder eller skriver en recension om produkten. Alternativt kan företaget ge kunden en rabattkod som de sedan kan handla produkter med. Så länge som båda partnerna är nöjda med samarbetet är det en win-win situation.

Företagen kan givetvis ha olik baktanke med samarbetet. Vissa företag kanske vill öka sin försäljning medan andra vill bygga upp sitt varumärke. Oavsett baktanke är det tänkt att samarbetet skall locka kunder till företaget antingen genast eller i framtiden.

Den ersättning som man får för bloggsamarbetet kan variera. Du kan få betalt i pengar, produkter men även i rabattkuponger. Det som alla bloggare vill ha är schyssta samarbeten där man får betalt för den tid man lägger ut.

Jag har själv många frågor. Just nu funderar jag bland annat på:

  • Hur man skattar produkterna?
  • Behöver man skatta något ifall man köper produkterna med rabatt?

En fråga till er läsare: Tycker ni det är intressant att läsa om samarbeten? Om intresse finns fortsätter jag gärna med mina ”aha” upplevelser.

Två frågor till er bloggare: Har jag förstått detta med samarbeten rätt och är det något annat som jag borde tänka på?

Ps. Om du inte kan få nog av mig så kan du följa mig på:

Instagram: miiiemso (för daglig uppdatering, samarbeten etc.)

Facebook: Emma Järnström (ja gilla min sida så får du mig direkt i ditt flöde)

Annonser

6 Comments

  1. Bra inlägg! Samarbeten med företag som du gillar, som kan intressera sin följarskara + att man kan ge nån fördel åt den (t ex rabattkod) är de som är intressanta är bäst!
    Vi öppnar nu i februari some-matchningsportalen http://www.somessa.com, som gör samarbeten enkelt. Företag lägger upp kampanjer (vad o vilken kompensation) och kan söka influencers de gillar!

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s