Uppföljning av mina nyårslöften – Att jobba med strategier behöver inte vara tråkigt! | Emma Järnström

Visste du att du gör uppföljningsarbete när du t.ex. går igenom dina nyårslöften i december? Men kan du ärligt säga att du minns alla dina nyårslöften? Att jobba med strategier för att nå sina mål behöver inte vara tråkigt.

Jag läste någonstans att om du vill hålla dina nyårslöften kan det vara bra att gå igenom dem mellan varven och justera. Precis på samma sätt gör företagen. De uppdaterar sin strategi för att uppnå sina mål. Om du är noggrann med att följa upp och utvärdera, ökar dessutom chansen att du når dina mål.

Genom att gå igenom dina nyårslöften (mål) t.ex. månadsvis eller kvartalsvis (var tredje månad) får du en bättre överblick över hur läget ser ut. Ibland behöver kanske något löfte ändras? Olika omständigheter kan göra att du måste justera din insats på vägen. Om du utvärderar ökar chansen att du uppfyller dina mål. Du gör på så vis upp en strategi över hur du skall uppnå dina mål. Blev det för krångligt nu?

Jag har gjort på så vis att jag har beskrivit nuläget (hur det går just nu) och sedan har jag gjort en utvärdering över ifall det är något som borde göras annorlunda. Enkelt som en plätt! Och jag lovar er, om ni har tappat motivationen kan ni finna den igen, det gjorde jag.

Utvärdering av mina nyårslöften 2018

1. Gör mera hemlagad mat åt Zacharias

Hur går det just nu? Vi har börjat äta ägg som komplement till gröten (frukost). Det tycker Zacharias om. Just nu håller vi på och övar med Turkisk yoghurt blandat med bärpure och grynost (till mellanmål).

Vi försöker också göra sådan mat till middag som han kan smaka på. I dag har han till exempel ätit Lapskojs. Till lunch har det blivit att jag har gett Pilttiburkar.

Vad måste göras annorlunda? Maten som vi äter till middag borde planeras bättre, så man kan värma upp samma mat följande dag åt Zacharias.

2. Ät mera grönt

Hur går det nu? Jag säger bara att avokado är så gott. Jag äter det varje morgon som frukost. Min nya favorit! Och än så länge har vi varit duktiga med salladen.

Vad måste göras annorlunda? Fortsätt i samma takt.

3. Besök vännerna i Vasa oftare

Hur har det gått? Jag har varit en gång till Vasa under januari månad och hälsat på två kompisar. Ett till besök borde planeras in för denna månad.

Vad måste göras annorlunda? Fortsätt så.

4. Gå minst 100 150 km varje månad

Hur har det gått? Enligt min telefon har jag gått 3,7 km i snitt per dag vilket ger ett månadssaldo på 115 km.

Vad måste göras annorlunda? Målet borde höjas så att jag kommer mig ut och gå varje dag. Av denna orsak har jag höjt målet till 150 km per månad? Det betyder att jag i februari måste gå 5,4 km per dag.

5. Testa på nya recept/ baka oftare

Hur har det gått? Jag har testat ett nytt recept, men det blev inte bra.

Vad måste göras annorlunda? Gör endast rekommenderade recept, så du inte blir besviken.

6. Ta an fler foto projekt

Hur har det gått? Jag har gjort ett foto projekt när vi hade mamma-barn träff. Jag har också ansökt om ett samarbete med två klädmärken. Vi håller tummarna!

Vad måste göras annorlunda? Fortsätt i samma takt. Hitta inspiration och våga göra något annorlunda.

7. Sluta tjuvröka

Hur har det gått? En kväll har det skitit sig…

Vad måste göras annorlunda? Mina triggers är alkohol och andra människor som röker. Om jag umgås med människor som röker eller tar något vin glas någongång, blir jag snål och börjar tänka på att röka. Just nu tänker jag att en gång per månad är ju inte så farligt. Bryt tankemönstret!

8. Börja springa i vår (mål: 10 km)

Hur har det gått? Jag har börjat med hemmaträning för att bygga upp musklerna och så går jag på två pass in i veckan på StudioZ (total body workout och bodypump). Förutom det spelar jag innebandy på söndagar.

Vad måste göras annorlunda? Fortsätt så! Sträckan kunde delas in i delmål. I april springer du 2 km och för varje månad ökar du med 2 km tills du är uppe i 10 km.

9. Gå Utterleden 50 km

Hur har det gått? Vi har skickat ut en inbjudan till våra kompisar. Det är planerat att vi skall gå Utterleden i Maj 2018.

Vad måste göras annorlunda? Allt går enligt planerna.

10. Börja på gymmet

Hur har det gått? Börjar träna i mars. Jag kör pp egen träning tillsvidare.

Vad måste göras annorlunda? Jag måste definiera träningsmål för gymmet för att ha något att jobba mot.

Enligt den vise forskaren Phillipa Lally tar det 66 dagar att skapa en ny vana. Med andra ord är de tre första månaderna avgörande för ditt mål. Klarar du av dem så är din nya vana snart en rutin.

Brukar ni göra uppföljningar månadsvis? Om inte tycker jag ni skall testa.

Ha det gött!

Ps. Om du inte kan få nog av mig så kan du följa mig på:

Instagram: miiiemso (för daglig uppdatering om mitt liv)

Facebook: Emma Järnström (ja gilla min sida så får du mig direkt i ditt flöde)

Annonser

2 Comments

  1. Jo, mitt träningsmål följs upp genom en tracker i min bujo. Statistikmålet följs upp genom att jag skriver upp antalet besökare för föregående vecka på måndagar. De övriga målen följs nog också upp månadsvis på olika sätt.

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s