Att sluta nattamma (natt 9-15)

Nu har det gått en vecka sedan senaste uppdatering gällande nattamningen och jag kan berätta att det har skett en förändring i Zacharias sovschema. Och så har jag kanske gjort bort mig en natt i sömnen?

Zacharias brukar vakna kl 12, kl 3 och kl 6. Redan efter den sjunde natten kunde man se att han inte vaknade som han brukar göra vid tolvslaget. Om han vaknade, var det bara att svänga honom på mage och så somnade han om. Så har det fortsatt under veckans gång. Ibland har han inte vaknat alls, utan sovit vidare.

Den trettonde natten var det första gången som han sov hela natten. Grattis till oss! Vi gick och lade oss klockan 21 och så vaknade han klockan 4 och då fick han bröstet. Även i natt (femtonde natten) sov han hela natten och vaknade klockan fyra (och då somnade han 21.30 på kvällen). Varje gång han har sovit bättre har jag matat i honom en halv banan och en stor grötportion. Kanske är det det som är hemligheten?

Under de senaste nätterna (förutom natt 13 och 15) har han vaknat upp kring klockan 3 och haft svårt att somna. Då har vi svängt, skumpat och pajat honom, ibland har det lyckats, ibland inte. Om han har börjat gråta, har vi gått med honom tills han blivit trött. Proceduren har inte tagit länge, kanske max 10 minuter.

Den elfte natten gjorde jag troligtvis bort mig. Jag har ett svagt minne av att jag trodde att det var morgon när Zacharias kom upp på min mage och jag bara – nej du får tissi, de e ju morgon nu (och så lade jag honom till bröstet). Jag har ingen aning om vilken tid det var. Jag minns händelsen i efterhand, när Henkki följande dag sa att han tyckte att han hörde ”tissan” ljud på natten. Natten därpå var det svårare att få honom att sova, när han vaknade klockan tre. Då gick Henkki säkert längre än 10 minuter med honom.

Summa samarium (peppar peppar) har det gått bra och skulle vi få vänjt honom att sova till 4-5 tiden skulle det vara ett stort steg framåt. Andra fördelar som vi har lagt märkt till är att Zacharias somnar lättare både dagtid och nattid, nu när Henkki nattar honom. Innan vi började med projektet gick det bara att natta honom med bröstet.

Jag hoppas att min ”dagbok” har hjälpt någon som funderar på att sluta med nattamningen. Jag vet hur det känns att inte få sova en hel natt och att vara napp när de är sjuka. A och O med att sluta nattamma är att vara envis och inte ge med sig. Du kommer att ha dåligt samvete men du måste lita på din själv och din sambo. Din bebis kommer att testa dig, när du flyttar tillbaka in till sovrummet, så det måste du vara beredd på. Just nu ser det ut som att han kommer att börja sova hela nätterna (peppar peppar). En ny uppdatering kommer nästa vecka.

Om det är någon som funderar hur vi har gjort så har vi gjort så att sambon nattade Zacharias de fyra första nätter och efter fjärde natten flyttade jag tillbaka in i rummet. Under de första nätterna fick jag inte störa (för jag påminde om tissandet). Efter den fjärde natten flyttade jag tillbaka in till sovrummet. Han får amma från klockan fyra på morgonen.

Länk till första/andra, tredje, fjärde, femte/sjätte, sjunde/åttonde och natt 9-15.

Ps. Om du inte kan få nog av mig så kan du följa mig på:

Instagram: miiiemso (för daglig uppdatering om mitt liv)

Facebook: Emma Järnström (ja gilla min sida så får du mig direkt i ditt flöde)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s