Att sluta nattamma (sjunde och åttonde natten) | Emma Järnström

Två nätter till har gått och vi har lagt märke till att Zacharias somnar lättare om på nätterna. Han vaknar ännu två gånger per natt och oftast är det bara att skumpa honom till sömns första turen, andra turen är han alltid lite mer vaken.

Så här gick sjunde natten

Vi gav honom kvällsgröt kl 19.30 och kl 20.30. Jag blandade avokado i gröten eftersom avokado är både nyttigt och mättande.

Hans fötter brukar oftast kännas kalla (han sparkar oftast av sig sockorna) så denna gång tog jag ett par tjockare sockor som vi drog upp ända till knäna.

Första turen vaknade Zacharias klockan 1.15 och då svängde Henkki på honom men han fortsatte att gråta, så då tog han upp honom och gick i 2 minuter och efter det lade han ner honom på magen och skumpade honom till sömns. Sedan vaknade han nästa gång 5.50 och då fick han bröstet. Han hoppade med andra ord över den andra sovturen. Vad hände?

Så här gick åttonde natten

Zacharias fick kvällsgröten klockan 20 och efter det låg vi och kollade på TV till klockan 21.30 samtidigt som han ammade mellan varven.

Första turen vaknade han klockan 1 och då somnade han direkt när Henkki svängde på honom.

Andra turen vaknade han klockan 2.45. Henkki prövade att svänga honom men det gick inte, så de gick och bytte blöja. Efter det lade han ner honom i sängen. Då snurrade han ett varv mot mig, jag lyfte upp honom på min axel och pajade honom på ryggen tills han blev sömnig. När han just och just hade somnat flyttade jag försiktigt honom bredvid oss och började skumpa, och till sist somnade han. Jag lever länge med att se att han ännu behöver mig på nätterna.

Allt som allt tog det kanske 10 minuter. Det verkade också som att han inte sökte efter bröstet denna gång, utan bara ville ha närhet. Följande gång vaknade han klockan 6 och då fick han bröstet. Sedan sov vi till 7.45 och efter det steg vi upp.

Min strategi är att låta Henkki sköta skumpandet. Om Zacharias visar något tecken på att han vill till mig, tar jag givetvis honom intill mig. Jag har inte vågat ta över skumpandet, för jag tror att jag ännu kan reta honom, speciellt vid den andra sovturen. Sovandet börjar kännas som vanligt, så det är ju bra.

Från och med nu kommer ni att få en uppdatering per vecka gällande nattamningen, så att den som är intresserad eller kanske funderar på att sluta nattamma, kan följa med mera ingående. Det börjar kännas lite tårta på tårta när det inte sker så stora förändringar. Vad tycker ni?

Om det är någon som funderar hur vi har gjort så har vi gjort så att sambon nattade Zacharias de fyra första nätter och efter fjärde natten flyttade jag tillbaka in i rummet. Under de första nätterna fick jag inte störa (för jag påminde om tissandet).

Länk till första/andra, tredje, fjärde, femte/sjätte, sjunde/åttonde och natt 9-15.

Ps. Om du inte kan få nog av mig så kan du följa mig på:

Instagram: miiiemso (för daglig uppdatering om mitt liv)

Facebook: Emma Järnström (ja gilla min sida så får du mig direkt i ditt flöde)

Ha det gött!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s