Egentid, vad är det? 2.0 | Emma Järnström

Eftersom inlägget Egentid, vad är det? fick många läsare har jag funderat vidare på vad egentid betyder och hur man skall lära sig att uppskatta den.

Förra veckan passade jag på att ta ut lite egentid, vilket jag inte haft på länge. Det finns många olika sätt att spendera egentid. Man kan t.ex. umgås med vänner, åka bort någonstans, gå i affärer eller ut på promenader för att nämna några.

Denna gång kändes det som att jag bara ville sitta helt för mig själv någonstans och bara njuta av omgivningen och tystnaden. Jag tror att man måste bli bättre på att ta ut egentid och göra någonting för sig själv ibland. Denna gång har jag väntat lite för länge med det och det märker man när man börjar fundera på tid för sig själv. Då är det dags att ta ut! Man måste ju givetvis ge och ta, så partnern får egentid också. Får jag egentid blir jag snällare och roligare att umgås med. Men varför måste man vänta med att ta ut den tills man är på bristnings gränsen? I framtiden kommer jag att se till att göra någonting utanför huset (för mig själv) åtminstone en gång per vecka.

Att ta ut egentid gäller inte bara för småbarnsföräldrar utan det kan också gälla dig som är i ett förhållande och umgås väldigt tätt. Om du märker att humöret börjar svikta, ta ut egentid och vila upp dig.

Det finns olika ”nivåer” av egentid. En kväll googlade jag på egentid och där kom det fram en artikel om att ”egentid är något trams som vi har uppfunnit själva”. När jag läste igenom artikeln blev jag arg men på samma gång ligger det något i budskapet, är det tyst har du egentid.

Jag funderade vidare på budskapet och konstaterade att vi måste lära oss att uppskatta tiden för oss själva bättre och njuta av livets små stunder. Det är något som man kanske glömmer bort mellan varven, men som man borde ta sig en funderare över?

Hur lära man sig att koppla av? Hur skall man tänka? Det känns ändå fel att räkna ett toa besök eller de aktiviteter som hör till vardagsysslorna, så som att handla mat eller laga middag till egentid. Egentid är enligt mig något som man gör för sin egen skull. Hur tänker du?

Men egentligen kan vardagssysslorna också vara egentid, bara du lär dig att ta tillvara på tiden och hitta dessa studer i vardagen. Sluta med vardaglig stress och lär dig istället att stanna upp och uppskatta ögonblicken. Om du tar tillvara de små stunderna du har för dig själv, lär sig hjärnan att registrera dessa stunder och du blir utvilad på ett annat sätt än tidigare.

I artikeln ”Egentid- Därför är det bra att ta en paus från familjen” anser nio av tio mammor att de blir bättre människor om de får egentid. Ändå är det många som inte tar ut egentiden på grund av dåligt samvete. Tar man ut egentid resulterar det i bättre humör, återhämtning och tålamod. Så kom ihåg att lyssna på din kropp, den säger vad du är i behov av.

Då finns också de som menar att man kan också ha för mycket egentid, vilket kan gå ut över barnen. Men då kanske det börjar handla om något annat? Om man börjar spendera mer tid för sig själv än hemma kanske det är något som inte står rätt till? Det gäller att hitta den gyllene medelvägen, så att alla är nöjda.

Hur tänker ni? Jag tycker det är ett väldigt intressant ämne.

Om du inte kan få nog av mig så kan du följa mig på:

Instagram: miiiemso (för daglig uppdatering om mitt liv)

Facebook: Emma Järnström (ja gilla min sida så får du mig direkt i ditt flöde)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s