Att sluta nattamma (femte och sjätte natten) | Emma Järnström

Femte natten gick över förväntan men den sjätte natten blev det ett bakslag. Jag har trots detta inte gett honom bröstet utan vi kämpar vidare trots att mitt ”mamma självförtroende” är i botten.

Så här gick femte natten

Vi matade honom klockan 19.30 med gröt och efter det ammade han och somnade klockan 20.30. Det kändes skönt att inte behöva byta rum och sova på soffan.

Första turen vaknade Zacharias klockan 1 och då tog Henkki honom snabbt upp i famnen, när han märkte att det inte gick att skumpa honom och så gick de 5 minuter och så lade han ner honom och skumpade honom till sömns. Zacharias märkte att jag var i sängen och det var nog därför det inte lyckades skumpa honom. Jag kände mig som det svarta fåret.

Andra turen vaknade han kl 3 och då fick jag testa att skumpa honom vilket bara ledde till mera gråt, så jag tog upp honom och gick en stund. Zacharias sa ingenting, han var knäppt tyst.

När jag lägger ned honom, lägger han handen på bröstet och visar att han vill ha mat – han testar mig. Jag ger mig inte utan försöker trösta och skumpa honom. Till sist fick Henkki ta honom när han började gråta och gå ut ur sovrummet.

När de kommer tillbaka ser jag att Zacharias ser på mig, så jag frågar av Henkki om jag får ta honom av ren instinkt. Då drar jag honom tätt intill mig och han drar upp sig och lägger huvudet på min axel, jag kramar om honom och lyfter upp honom på magen och börjar paja hans rygg, till sist somnar han. Det var ett så fint ögonblick så jag började gråta när jag började förstå att vi inte kommer att amma nattetid mera. Då började jag fundera ifall jag verkligen är redo att sluta? Jag tror att min hjärna är så inställd på att mata Zacharias så nu försöker den testa mig också.

Så här gick sjätte natten

Zacharias åt kvälls gröten kl 20 och somnade klockan 21.30. Mitt självförtroende var i topp, jag lyckades ju trots allt få honom att somna natten innan.

Första turen vaknade han klockan 2. Jag försökte skumpa honom men han slog mig bara på bröstet och blev arg/lessen. Då tog jag upp honom och gick med honom (ca 5 minuter) och efter det lade jag ner honom. Men då började han gråta (han var inte tillräckligt trött) och visa signalen, inget gick, då steg Henkki (räddaren i nöden) upp och gick med honom i 30 minuter tills han var sömnig. Varje gång han somnade till ryckte han till och blev klarvaken på nytt. Henkki funderade då i flera omgångar ifall jag skall ge bröstet åt honom och skita i allt. När han äntligen somnade lade han ner honom och skumpade honom till sömns.

Andra turen vaknade han klockan 4 och då svängde Henkki honom på mage och så somnade han om igen. Då behövde han inte skumpa honom. När Henkki for till jobbet kl 5 vaknade Zacharias och då fick han bröstet.

I natt kände jag mig hjälplös, när jag inte kunde hjälpa till. Zacharias blev bara oroligare när jag försökte trösta honom. På samma gång kändes det som att jag var i vägen. I ett skede funderade jag till och med att flytta tillbaka till soffan.

Jag är ännu skeptisk till att sovmönstret kommer att ändras, men vi kämpar vidare. Min plan inför i natt är att gå med honom länge (eftersom det inte fungerade att skumpa honom till sömns om han ej är tillräckligt trött). Sedan läste jag i en tråd på Facebook att avokado är nyttigt och mättande, så i kväll skall jag blanda avokado i gröten. Henkkis plan är att vi skall ha honom att sova på magen. En kort och bra plan. Man måste ju trots allt experimentera sig fram. Vi kämpar å mårar åpå!

Om det är någon som funderar hur vi har gjort så har vi gjort så att sambon nattade Zacharias de fyra första nätter och efter fjärde natten flyttade jag tillbaka in i rummet. Under de första nätterna fick jag inte störa (för jag påminde om tissandet).

Länk till första/andra, tredje, fjärde, femte/sjätte, sjunde/åttonde och natt 9-15.

Ps. Om du inte kan få nog av mig så kan du följa mig på:

Instagram: miiiemso (för daglig uppdatering om mitt liv)

Facebook: Emma Järnström (ja gilla min sida så får du mig direkt i ditt flöde)

Annonser

4 Comments

    1. Tack tack Johanna. Han sov bra i natt. Vakna endast en gång. Så nu e vi motiverade igen. Men jag gissar att he kommer säkert att håll på så här ojämnt- man måste ju förbereda sig för det värsta 😉

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s