Att sluta nattamma (de två första nätterna) | Emma Järnström

Vi har sovit i skilda sängar nu två dagar i sträck. Vi har bestämt oss för att ta bort nattamningen i hopp om att Zacharias skall börja sova hela nätterna. I mitt tidigare inlägg 9 månader – nattamning kan ni läsa mera kring mina tankar kring nattamningen.

Vi har gjort på följande sätt att Henkki har sovit med Zacharias och jag har sovit i gästrummet. Jag har hållit mig borta från sovrummet, han har varken fått se eller höra mig. Innan läggdags har vi matat honom med gröt och sedan har han fått amma så mycket han orkar innan han somnar.

Jag tror på nära förälderskap. Vi samsover hela familjen i vår stora säng, och jag vet att Henkki klarar minst lika bra som mig att natta (om inte bätttre i och med att Henkki inte har några bröst som är i vägen). Innan vi började med projektet har jag försökt att guppa honom själv till sömns men konstaterade att han blir fort arg på mig och slår mig på bröstet, vilket betyder att han vill ha mat. I och med detta konstaterade jag att jag kanske inte är rätt person för denna uppgift och man ska ju lyssna på sina instinkter…

Att sluta med nattamning

Första natten

På fredag kväll somnade Zacharias halv 10 på kvällen och jag smög iväg till gäst rummet.

Zacharias vaknade första turen kl 22.30 och då gallskrek han. Det gick inte att ”guppa” honom för då började han skrika ännu mera, så Henkki lade honom i famnen och gick runt sängen tills han somnade. Sedan lade han ner honom i sängen och ”guppade” honom till sömns.

Jag vaknade och hörde dem men efter en stund var det tyst, så jag somnade nöjd om igen. Jag minns att jag tänkte att det här blir ju bra. Om jag inte skulle lita 100 % på att Henkki klarar av uppgiften, skulle jag inte ha honom att göra det.

Andra turen vaknade Zacharias klockan 1.30. Han var inte nöjd i sängen så Henkki gick en halvtimme med honom i famnen utan något tecken på trötthet. Då bestämde Henkki att han ger en fruktpure påse åt honom som Zacharias slukade på ett naffs och efter det somnade han och sov till 5.30. Då kom de och hämtade mig. Zacharias tömde båda brösten och somnade nära intill mig. Jag tror han hade saknat brösten.

Jag sov så djupt den natten att jag inte hörde att de var uppe och gick under den andra turen heller (och jag brukar typ vakna av minsta lilla ljud).

Vi sov till klockan 9.30 och jag har inte på länge känt mig så utvilad. Man fick lite försmak på hur det känns att få sova hela natten (som man nästan har glömt bort hur det känns). Varför har vi inte gjort detta tidigare?

Vid frukosten frågade jag Henkki vad han tror om denna metod och han svarade att han inte tror att Zacharias kommer att vänja sig över en helg, i och med att han slukade i sig puren i ett nafs. Han funderade också i fall vi skall ta i och kombinera med Gordon metoden in i veckan eftersom Henkki behöver sin nattsömn när han skall jobba. Efter lite studier lät det som ett vettigt förslag. Vi tar en natt i taget och avvaktar.

Att sluta nattamma enligt Jay Gordon metoden

Gordon beskriver en mild och ganska långsam metod där du försiktigt vänjer barnet bort från bröstet. För att sluta nattamma enligt gordon metoden börjar du med att välja ut 7 timmar som du skall sova på. De första nätterna kan du amma lite för att trösta och lugna, om det blir allt för jobbigt, men barnet får inte somna med bröstet i munnen.

Efter natt fyra fortsätter du med samma sovrutin men utan att trösta med bröstet. Mycket klappning, gos, kramar är viktigt.

Från och med den sjunde natten lyfter du inte upp barnet mera utan försöker trösta det i sängen med strykningar och gos. Efter några nätter kommer bebisen troligtvis att sova mera sammanhängande. Här finner du en kort sammanfattning om Gordon metoden.

Andra natten

I lördags somnade Zacharias kl 20.30 och första turen vaknade han 23.30. Han skrek mindre än första natten. Henkki gick ett varv runt sängen och sedan skumpade han honom tills han somnade.

Andra turen vaknade han kl 2.30. Henkki testade ge vattenflaskan men Zacharias ville inte ha den. Då bytte de blöja och efter det gick de tills han blev trött, då lade Henkki ner honom i sängen och skumppade honom till sömn. Zacharias grät ej på samma sätt som första natten.

Efter det sov han oroligt till kl 5. När han vaknade flyttade jag över till sängen. Jag hann knappt lägga mig ner innan han hade sugit sig fast. Han var hungrig men inte lika hungrig som han var första natten (han tömde ena bröstet och somnade).

Den andra natten sov jag lite oroligare eftersom jag hörde Zacharias gråta några gånger, så jag väcktes. Men jag konstaterade snabbt, att det inte var något panikskrik, så det kändes lugnare.

Henkki konstaterade efter andra natten att det gick lättare än första natten, men att Zacharias sov oroligare (han brukar göra det ibland, beror troligtvis på att han drömmer). Vi tror också att det är för tidigt för mig att komma tillbaka, att han inte har vant sig ännu med att vara utan bröstet.

Så ännu en natt i gästrummet väntar mig. I natt skall jag sova sova. Hoppas gubben också får sova. Vi prövar ännu en natt och ser hur det går efter det. Vi kämpar vidare!

Om det är någon som funderar hur vi har gjort så har vi gjort så att sambon nattade Zacharias de fyra första nätter och efter fjärde natten flyttade jag tillbaka in i rummet. Under de första nätterna fick jag inte störa (för jag påminde om tissandet).

Länk till första/andra, tredje, fjärde, femte/sjätte, sjunde/åttonde och natt 9-15.

Ps. Om du inte kan få nog av mig så kan du följa mig på:

Instagram: miiiemso (för daglig uppdatering om mitt liv)

Facebook: Emma Järnström (ja gilla min sida så får du mig direkt i ditt flöde)

Annonser

8 Comments

    1. Hej Susanne! 🙂 Han äter stora portioner gröt. Men vi kan inte mata honom alltför sent för då äter han inte tillräckligt. Sen ammar han då resten. Han var inte lika hungrig andra natten som första, så vi får hoppas han vänjer sig.

      Gilla

  1. Mera mat under kvällen om han bara äter iom att han faktiskt verkar hungrig på natten. 🙂 När vi slutade nattamma vid 9 mån också gjorde jag så att jag tog henne i vår säng i stället för att amma. Hon var inte hungrig utan ville bara amma för att somna om.

    Blir säkert några stökiga nätter sen när du flyttar tillbaka eftersom han antagligen kommer att testa dig. Men hoppas det går smidigt för er och sova hinner vi ju sen.. 😆

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s