9 månader – Nattamning | Emma Järnström

Snart är Zacharias 9 månader. Tänk vad tiden går fort! Sedan han började krypa har amningen ändrats och blivit extra mysig. Innan ammade vi mest liggandes och av alla de gånger vi ammat så har kanske 10 gånger varit extra mysiga. Varför det har varit så vet jag inte.

En kompis till mig sa att hon tyckte att det började kännas tråkigt att amma mot slutet. Fast de myste mycket. Men inte har det känts tråkigt heller mellan varven. Vi har en fin kontakt och ibland drunkar man nästan när han ser så fridfull ut när han äter. Jag gissar det blir vardag, när man har sett det några gånger. Och inte skulle jag orka amma längre stunder än de vi har, så jag är glad att han släktas på mig och äter snabbt.

Nu just ät det urgulligt att se på när han står på alla fyra och dyker ner. Vi ammar morgon, kväll och nattetid samt någon enstaka gång under dagen. Han brukar säga till med att klappa mig på bröstet eller riva lite lätt i tröjan. Jag har inga planer på att sluta amma ännu. Jag kan tänka mig att amma tills han är ett år och efter det får vi se. Om han vill sluta tidigare, måste han givetvis få välja det själv. Jag är också 100 % säker på att han trivs med amningen. Just nu äter han en stor gröt portion och ammas innan läggdags som är runt kl. 20.30. Sedan vill ha mat kl 12, kl. 3 och kl. 6.

Något som jag har funderat på under en längre tid är nattamningen och att man borde försöka vänja bort den. Inte är det något som stör mig, men det vore givetvis trevligt att få sova hela nätterna. Det är något som man går och dagdrömner om ifall man är extra trött någon dag.

Vi har inte tagit tag i nattamningen eftersom det är något som inte behöver lyckas på en natt, utan det kan till och med ta en hel vecka eller mer. Och ja, Henkki behöver sin skönhetssömn och jag min, om jag skall vara supermamma om dagarna. Det behöver ju inte fungera heller. Alla barn är olika. Har någon några erfarenhet eller bra råd?

Ps. Sitter just nu på Fiika och njuter av en kaffe kopp. Skall snart gå i väg till biblioteket. Skönt med lite egentid.

Pps. Om du inte kan få nog av mig så kan du följa mig på:

Instagram: miiiemso (för daglig uppdatering om mitt liv)

Facebook: Emma Järnström (ja gilla min sida så får du mig direkt i ditt flöde)

Annonser

8 Comments

 1. Enklaste sättet att vänja bort nattamningen e att du sover några nätter på soffan å gubben i huset i sovrummet med barnet. Det blir svårare om du syns eller hörs då barnet vaknar på natten.

  Första natten kan bli tuff då barnet inte säkert vill acceptera situationen. Så bäst att inleda då man inte behöver stiga tidigt upp på morgonen.

  Andra natten e säkert enklare. Ni märker nog när du kan återvända till sovrummet. Men förbered dig på några nätter på soffan. För oss tog det fyra nätter med båda barnen.

  Viktigaste e att du kan hållas bort. Ni e tillbaka i ruta ett om du ger upp en natt, under akolningen, å ammar.

  Det kan bli så att barnet vaknar lite tidigare på morgonen, men då är det ok att amma. Pointen e att du int ammar på natten.

  Liked by 1 person

  1. Tack för ett bra tips. Det var lite det jag är rädd för att gubben kommer att få mindre sömn, så vi måste planera in det så det inte krockar med jobbet (så får han i så fall sova på dagen). Det är väl bast att skaffa ett par öronproppar, annars sover man väl själv inte en blund de nätterna.

   Gilla

 2. Tänkte testa Jay Gordon metoden, du hittar om du googlar 😊 tycker det e lite väl brutalt att ta bort både mamman och tutten samtidigt å Gordon metoden e ett snällare sätt 😉

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s