Roliga ord och uttryck vi använder hemma | Emma Järnström

Jag tycker det är roligt med ord och uttryck. En dag konstaterade jag att vi använder rätt många småknasiga uttryck här hemma. Det fick mig att fundera hur många olika ord och uttryck det måste finnas i allas hem därute. Här kommer några som vi brukar använda:

Buka buka

Det här ordet används när Zacharias vill gosa och kurar ihop sig mot ens hals eller huvud. Då brukar vi säga ”buka buka”. Det var farmor som först använde ordet. Är inte dialekt härligt? Jag undrar ifall man kan använda ordet bökar eller kurar ihop sig på finare svenska. Någon som vet?

Zacharias är bra på att ”buka”. Först ”bukar” han och sen går han vidare och försöker äta upp ens kinder eller haka. Det tycker han är roligt och man är helt våt i ansiktet efteråt. Man behöver inte tvätta ansiktet mera för Zacharias sköter den delen (hehe).

Aja baja

Sägs med mörk röst och används när Zacharias närmar sig något som han inte får röra (tex. eluttag, Ellies matkoppar osv). Det är roligt att se att han förstår innebörden av ordet. Men ibland måste han givetvis trotsa en och då blir han arg när man lyfter bort honom. Visst är inte livet orättvist ibland?

Kukkuluurus

Det här ordet hörde jag Henkki använda en morgon. Jag tror ordet kommer från kuckelikuu. Jag frågade Henkki vad ordet betyder och han svarade att Zacharias är ”kukkuluurus” när han kuckar fram bakom något hörn.

Tissi tissi

Sägs när det är amnings dags. Blicken man får är obeskrivlig. Om han är hungrig stannar han upp med det han gör och tittar på en med hungriga små ögon.

Jag vet int

Den här frasen har lämnat på ”repeat” i huset. Kan det finnas något met störande än när man frågar någonting, och får ett ”jag vet int” svar tillbaka. Jag har själv också börjat svara så, så att Henkki får smaka på sin egen medicin. Vi använder frasen så många gånger per dag, så det börjar bli störande roligt.

Kakku

Det här ordet hörde jag Henkki använda när något är smutsigt och han inte vill att Zacharias skall röra det. Kakku betyder bajs.

Använder ni några roliga uttryck i ert hem? Tips: skriv ner det ni hör under en veckas tid och berätta sen vad ni har på er lista. Kan bli hur roligt som helst.

Ps. Om du inte kan få nog av mig så kan du följa mig på:

Instagram: miiiemso (för daglig uppdatering om mitt liv)

Facebook: Emma Järnström (ja gilla min sida så får du mig direkt i ditt flöde)

Önskar er en skön lördag!

Annonser

6 kommentarer

 1. Kukkuluuruu tror jag kommer från finskan, men det är ju ungefär som ”kokkooo”, alltså tex när barnet/vuxen gömmer sig bakom en filt eller dylikt och ”kuckar” fram.

  Liked by 1 person

 2. Svärmor pratar också om kukkuluuruu så håller med M där om att e kommer säkert från finskan 😊 å jaa, emils finsk pratande nalle säger också kukkuluuruuu 😄 buka buka använder hon också å personligen e ja ju int så förtjust i påhittade ord, speciellt eftersom deras dialekt pratas ju int här 😉
  Tycker annars att många föräldrar pratar högsvenska (eller heter e standard svenska?) här runtom kring med barnen fast dom själva annars pratar dialekt. Tycker ju att man lär sej ordentlig svenska i skolan sen men dialekten kanske man int kan lär efteråt. Nåjaa det e ju en smaksak så alla måst ju gör som dom tycker känns bäst 😊

  Liked by 1 person

  1. Och jag som tycker de e så roooligt med påhittade ord och fraser. Allihop som talar dialekten förstår vad ordet betyder men ingen kan översätta det till högsvenska :D… Gälland dialekter, de finns ju så många, och om man aldrig har hört någon dialekt kan man säkert ha svårt att förstå någon som pratar dialekt. Barnen här runt verkar prata finare svenska i dagis/skolan. Jag vet familjer häromkring där föräldrarna pratar dialekt hemma men barnen talar finare svenska. Kan ju gå den vägen också 😉

   Gilla

   1. Tycker man läser så myki om att dialekter håller på å försvinner å jag antar att det beror på lite det som jag skrev å det som du skrev om dagis å skolan. Har int nå minne att ja nån gång sku ha pratat högsvenska i nån av skolorna ja gått i utan e va en salig blandning av dialekter norr å söderifrån. Tänker främst på yrkes då ja fick lär mej nedervetil dialekt, tur det, annars sku ja väl int ha fatta nå av J:s dialekt 😄

    Liked by 1 person

   2. De blir spännande att se vad våra killar börjar prata…Jag har ju alltid tyckt att du har en väldigt fin accent på din dialekt, den låter inte så ’’grov’’ som jag tycker min låter ibland. Det skulle vara jätte gulligt om Emil börjar prata på samma sätt 👍🏽

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s