Egentid, vad är det? | Emma Järnströn

Jag har funderat lite kring egentid, hur viktigt det är och hur mycket man uppskattar det när man inte har det så ofta.

Jag är med Zacharias hela dagarna. Vi stiger upp klockan halv 10 och efter det har han en halvtimmes sovtur kring kl 12. Då brukar vi gå ut och gå eller bara sova i sängen. Henkki kommer oftast hem från jobbet runt kl 14.30. Då börjar någon av oss med maten så länge den andre sköter. När klockan slår 16 är det sovdags och då är det Henkki tur att antingen sova med honom eller gå ut på en vagnpromenad.

Då får jag en timmes egentid och då brukar jag skriva blogg, om jag inte har bloggat tidigare på dagen. Ibland bloggar jag efter att Zacharias har somnat. Och nej, det är inte en stressfaktor, det är tvärtom rätt roligt att fundera på vad man skall skriva om. Men till det behöver man sitta en stund i lugn och ro och skriva av sig.

När de har sovit färdigt är det min tur att ha Zacharias i en timme så Henkki får göra något för sig själv eller med oss. Han får själv välja. På kvällen gör vi något tillsammans tills Zacharias somnar efter klockan 20.

Vi tycker om att göra saker tillsammans som t.ex. handla mat, gå på vagnpromenader, besöka loppisar etc. Det känns bara roligt men på sistone har jag haft för lite egentid. Om jag inte får någon egentid blir jag en person som inte är rolig att umgås med.

Jag känner att det börjar bli dags att komma ut ur huset. Kanske måste jag börja åka in till stan på kaffe en gång i veckan och bara njuta av omgivningen?

Hur gör ni andra? När har ni egentid och hur kopplar ni av? Sedan är jag också intresserad av att veta hur ni som har flera barn gör? Kan ju vara aktuellt någon gång i framtiden, man vet ju aldrig.

Sen till en lite roligare grej. Jag har inte läst en enda kommentar över hur vacker det är ute nu just. Det eviga klagandet över snöplogningen har dock kommit igång. Tänk hur mycket vi skulle klaga om vi inte skulle ha någon snö. Så gott folk, uppskatta det fina vädret! Åtminstone här i Jakobstad har det kommit mycket snö.

Ps. Om du inte kan få nog av mig så kan du följa mig på:

Instagram: miiiemso (för daglig uppdatering om mitt liv)

Facebook: Emma Järnström (ja gilla min sida så får du mig direkt i ditt flöde)

Annonser

8 Comments

 1. Zacharias brukar se glad ut på alla bilder, men nu så ser han plötsligt fundersam ut, på gränsen till uttråkad. Kanske är det ”den egna tiden” som spökar. Ni skulle helt enkelt behöva få fara ut på något roligt helt utan baby (några timmar). Nog kommer vi och sköter. Säg bara till…

  Liked by 1 person

 2. Bra fråga! ni får ju ganska myki egen tid per dag 😊 J kommer från jobbet nån gång mellan 16-17, ibland blir e efter kl 17 å försöker ha maten klar tills han kommer från jobbet å då äter vi genast. Så ungefär 1,5-2 timmar har vi då kvar innan vi börjar med Emils natt rutiner så me andra ord blir det int så myki egentid per dag. Att få äta i lugn å ro, gå på wc eller duscha i fred anser jag vara egen tid på vardagen 😄 En gång i veckan far jag å storhandlar så det e min egentid, söndagar har jag sovmorgon å på helgen brukar jag försök hitt på något egen hand eller så gör vi nåt tillsammans 😊 egen tid e jätte viktig men tycker e går lite i perioder, ibland behöver man mer, ibland mindre. Ska ju börja på jumppa en gång i veckan nu å så då blir e mera egentid, förenar nytta med nöje 😊

  Tyvärr tror jag ju att med flera barn får du ingen egentid 😄 en sak man ofta glömmer e ju att det e bara en tid som det e så här, tror då man börjar jobba igen kanske man int alls har behov av egentid utan bara vill vara me familjen 🤔😊 sen så växer dom ju å blir förmodligen mera självständiga 😊

  Liked by 1 person

  1. Jag tycket att de e jätte bra att du skall börja på jumppa en gång i veckan. Egentid e viktigt och man e trevligare att umgås med efter att man har varit ut och luftat sig 😉 Men alla e ju olika, Vissa kan njut å slappna av hemma medan de kan vars svårare för andra. Henkki har ju tex bilen in i veckorna så det har blivit förre gånger man har kommit iväg någonstans (om man int räknat med vagn promenaderna). Jag e ju int en sån som kan njut av att äta, duscha eller gå på wc. Vet du varför? Jo för jag skall allti gör allt så himla snabbt 😁😎 Jag tror också det ligger något i det du säger att man kanske inte behöver lika mycket egentid då man bötjar jobba tillbaka. Men jag tror också att man borde prioritera in det i alla fall så mår man bättre i längden.

   Gilla

 3. Hej Emma! Fint att du funderar på egentid. Som många (som inte har småbarn?) tycker e onödigt. Men saken e den att i mitt fall åtminstone så är det jätteviktigt att nu och då få göra saker jag tycker om på egen hand. Det ger energi. Med 2 pinnar på 3 o 5 år behöver det faktiskt planeras in för att det ska bli av i vardagsrumban med jobb, dagis och allt som man vill sköta om hemma. Oftast kanske man märker det när man får lejon just i det skedet när man varit utan en lång tid, vilket lätt händer när man tyvärr lägger sig själv längst ner på prio listan. Så egentid upp på priolistan så e Emmorna glada och trevliga att ha att göras med ☺️

  Liked by 1 person

  1. Hej Emma! Snyggt namn och roligt att du har hittat hit. Och då har vi ännu bara en. Jag lyfter på hatten åt er som har flera 🤠 Nämen det ligger någonting i det du säger att man märker först när man ’’får lejon’’ att man har varit utan egentiden för länge. Jag tror också att man måste bli bättre på att ta ut den och göra något för sig själv, prioritera en själv bättre. Man måste ju komma ihåg att alla njuter på olika sätt. Jag är t.ex. en sån person som måste komma ut ur huset för att sedan kunna uppskatta det igen senare på nytt. Man har ju int behövt tänka i de här banorna innan man hade barn. Alla dagar lär man sig någonting nytt. Egentid skall absolut upp på listan så e vi glada och trevliga att ha att göras med 😁😎

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s