ÅRSRESUMÉ 2017 | Emma Järnström

2017 har varit ett händelserikt år med graviditet, förlossning och köp av hus. Innan Zacharias kom till världen visste jag inte hur man håller i bebisar, byter blöja, ammar, klär på dem etc. Allt detta har man lärt sig vartefter och man lär sig fortfarande.

Januari

I januari var jag gravid i sjätte månaden och pendlade till Kokkola varje dag till jobbet. Magen började bli stor och jag minns att de kallade mig för höggravid i jobbet, fast det inte kändes så. Jag hade ändå en lugn attityd till allt vad som gällde barnskötsel. Jag tänkte att jag hinner lära mig allt vartefter det behövs.

Februari

I februari hade vi babyshower för min kära vän Annika i Vasa. Det var roligt att träffas alla fyra.

I februari var jag ännu på jobb och jag minns att det gick hur bra som helst att jobba. Det enda som var jobbigt var att sitta länge, så jag försökte varva det med att röra på mig och springa olika ärenden. Minnet började också svika men så länge man hade post-it lappar och skrev upp saker på dem var det inget problem.

Vi promenerade mycket på kvällarna, fast det gick långsamt kunde vi gå rätt så långa sträckor. Ofta gick vi på mörka stigar i skogen med ficklampor i handen. Kusligt men mysigt. Här är vi ute på exkursion i Socklot med allas hundar.

Mars

I mars fick jag mammaledigt och tjejerna överraskade mig med en babyshower och de lyckades kollra bort mig totalt. Jag trodde att jag skulle på loppis med Johanna. Sen ser jag en bekant bil köra förbi och då förstår jag att jag har blivit grundlurad.

Babyshower
En fyrhjuling gjort av blöjor

Det var också i mars som vi var och kollade på huset för första gången och bestämde oss för att handla. På bilden nedan är jag i vecka 36 och jag minns att jag inte kände mig så vacker just då. Efter detta gick vi på en 10 km promenad längs Sandsund leden. Det gick lite långsammare än vanligt men vi kom oss igenom.

DSC_5165 test 1.jpg

April

I april föddes han. Vi ville att könet skulle vara en överraskning. När barnmorskan berättade att det var en pojke var lyckan obeskrivlig.

Jag minns att solen sken en i ögona när vi kom ut från bb. Det kändes helt otroligt och nervöst att få åka hem tillsammans. När vi kom hem sov han mest och tittade upp när han ville ha mat eller ville ha bytt blöja. När man tänker tillbaka låter det mysigt och lugnt men i själva verket var man rätt så nervös, allt var så nytt. På nätterna vaknade jag flera gånger för att kolla att han andades. Tack och lov var Henkki hemma i två veckor så man fick vila ut och lära känna honom tillsammans.

Vi funderade på många namn (t.ex. Frej, Isac, Carl) men inget av dem kändes helt hundra, så vi bestämde oss för att ta det lugnt och vänta och se vem han är.

Första vagnpromenaden ca 1,5 vecka efter hemkomst.

Första vagnpromenaden kändes också speciellt. Vi gick ett kvarter och sedan hem tillbaka.

Maj

I maj var vi mest hemma. Många vänner och släkt kom på besök för att se honom. Jag minns vi var trötta, vi gick och på som zombies hemma. Henkki började jobba efter två veckor och efter det lämnades jag ensam hemma med bebisen. Det var lite nervöst i början men redan efter någon dag hade man fått in rutinerna. Man var också full av ”mamma” hormoner som bubblade inombords.

Vi var ofta ute på vagnpromenad i det fina vädret. En dag hade jag för tunn jacka på mig, så jag drog på mig en mjölkstockning i vänstra bröstet. Jag hade feberfrossa i säkert tre dagar och farmor/farfar kom och såg efter bebisen när jag yrade. Det gick över med pencillin och burana. Det var ingen trevlig upplevelse!

I maj var Anna på besök med sin hund Leia. Ellie började bli rätt rastlös då, så de kom vid rätt tidpunkt.

Juni

I början av juni flyttade vi till ny huset. Det kändes väldigt lyx med ett eget ställe och egen gårdsplan! Terassen var också helt perfekt för en solbadare som mig.

I mitten av juni firade vi min 30 års dag på Pavis. Henkki hade fixat ihop allt i hemlighet. Jag minns att det kändes helt underligt, att få träffa alla vänner, när man var helt uppe i bebis världen.

Nya huset

I juni blev vår sons namn bestämt. Vi tyckte att han såg ut som en Zacharias och båda tyckte att namnet var så fint. I efterhand har vi konstaterat att vi har två poeter i släktet, Zacharias och hans kusin Ludvig.

Juli

I mitten av juli gjorde vi vår första utflykt med Zacharias till Ikea i Haparanda med stopp över natten i Haparanda och Kalajoki. Farmor och farfar var påväg hem från Sverige med husbilen, så de stannade i Haparanda och tog hand om Zacharias några timmar, så vi fick handla nya grejer till huset. Han åt ofta så det blev typ amningspaus en gång i timmen.

Farfar och Zacharias i husbilen
Nyfiken Zacharias i hissen påväg upp till hotellrummet

I juli hade vi projekt både ute och inomhus. Vi fixade t.ex. en spaljé åt honungsrosen, uterabatt åt buskrosorna samt planterade gräslök. Inomhus målades och tapetserades väggar, tavelramar lades upp på väggar m.m.

Gallery wall
Henkki tapetserar i Zacharias rum

I slutet av juli (på Jakobs dagar) hade jag mitt 30 års kalas. Vi hade fixat ihop ett långbord och bjudit in alla vänner. Fastän vi blir äldre kan vi ändå fjanta oss mellan varven. Roligt hade vi!

I juli fick Zacharias träffa ”gambä mommo” Märta hemma i Kimo för första gången. Det märktes att hon var van att hålla i bebisar (min pappa har fyra stycken bröder totalt).

Augusti

I augusti kom Zacharias första ord nämligen mamma. Gissa om jag var stollt. Vi spenderade också då första natten vid villan. Mormor och morfar skötte så länge vi badade bastu.

Vi brukar vika in till farmor och farfars när vi är på vagnpromenad

Samma månad åkte vi till Ähtäri och testade klätterbanan Flowpark (som jag fick i 30 års present av Game och Tåssan). Jag fick bara konstatera att man blir räddare med åren. Ifall vi åker dit nästa år igen skall jag minsann tvinga mig själv att testa på höghöjds banan.

Vi hade träff hos Lollo i Vörå i juli. Zacharias var på dåligt humör när vi kom dit. Efter en liten tupplur blev det bättre.

September

I september målade vi ena väggen i köket ljusare med kalklitir färg. Den var tidigare mörkgrå.

Jag var också på 1 års fotouppdrag till Socklot. Det var en rolig utmaning. Gör gärna om det! Av ca 120 bilder blev ca 10 bilder bra.

Oktober

I oktober gick jag på baby massage kurs via Pedersöre medborgarinstitut. Efter den kursen hittade Zacharias sina tår och kort efter det lyfte han upp magen från golvet och började gunga.

På baby massage kursen

November

I November var vi på halloweenfest till Socklot. Min sminkning blev ju inte så snygg, men Henkkis är jag nöjd över. I november skrev jag också mitt första blogginlägg.

December

I början av december (vid 7,5 månaders ålder) började Zacharias krypa och några dagar efter det ställde han sig upp och stå i sängen. Efter det blev det fart i huset och betydligt fler olyckor än tidigare uppstod, så vi var tvungna att skaffa en skyddshjälm åt honom

Zacharias första jul firades med julmat vid mormor och morfar i Kimo. Och senare på kvällen vid farmor och farfar med alla fastrar och makar samt kusiner. Han fick också sin första 1 1/2 tand under julhelgen (farmor märkte dem).

Detta var år 2017 i korthet. Vi hoppas att nästa år blir lika bra!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s