Tips på hur du kan fira nyår | Emma Järnström

Har du ännu inte kommit på vad du skall göra på nyår? En gammal sed i Finland är att spå i tenn på nyårsnatten (om du vill ha ett giftfritt alternativ kan socker eller bivax användas istället för tenn). Eller varför inte fixa en lyxig nyårsmiddag eller bara slappa hemma med chips och hemmlagat godis? Varje år är det samma sak, man går hemma och funderar vad man skall göra. Här är några tips på hur du kan fira nyår hemma eller ute samt några aktiviteter som kan förgylla kvällen.

InstagramCapture_c639193b-faf4-4202-9854-3d7c01666b11

Fira nyår hemma

 • Fixa en lyxig nyårsmiddag med förrätt, huvudrätt och efterrätt
 • Vin- och ost kväll
 • Bjud hem vänner/familj
 • Ordna nyårsfest med temakväll (maskerad, klädkod, hattfest etc)
 • Hyr en utebalja

Fira nyår ute

 • Ta in på hotell
 • Boka bord på en restaurang (varför inte pröva en ny restaurang, tasting meny eller något nyårspaket?)
 • Besök nån trevlig pub och invänta tolvslaget
 • Res någonstans (hyr en stuga? åk till fjällen? nyårskryssning? ta in på hotell i grannstaden? kortare resa under veckoslutet?)
 • Hyr ett ställe (med bastu och balja? fixa egen mat/catering/knytkalas?)
 • Krogen
 • Crasha någons fest

Aktiviteter man kan göra på kvällen

 • Spå i tenn (gammal finländsk tradition) ( Uppdaterat 27.12.2017 enligt HBL blir tenn till bly när det upphettas och är således giftigt för människan. Bivax eller socker kan användas istället. Mera info här)
 • Lista nyårslöften
 • Filmkväll med hemmlagat godis
 • Knytkalas
 • Bada bastu
 • Frågesport
 • Sällskapsspel eller lekar
 • Pidro eller annat kortspel
 • Vin-, ost- eller whiskey provning
 • Skjuta fyrverkerier
 • Fixa nyårsdrinkar
 • Champange på 12 slaget

Nyårstraditioner i andra länder

Varför inte testa en nyårstradition från ett annat land?

 • I Spanien och i många andra spansk-talande länder börjar man det nya året med att äta tolv vindruvor på midnatt (så länge klockorna slår i kyrkklockan). För varje slag ska man alltså äta en druva.
 • I Ryssland skriver man ner sina drömmar om det nya året på papper för att sedan bränna upp det. Efter man har gjort det så tar man askan från pappret och häller det i ett glas av champagne och dricker upp det!
 • I sydafrika i stadsdelen Hillbrow – avråds man starkt från att promenera på trottoaren under nyår då såväl kylskåp som tv:ar och soffor kan komma flygande ur fönstren. Invånarna förstärker känslan av en nystart genom att helt enkelt kasta ut sina gamla grejer.
 • I Brasilien bär man vita kläder när man firar nyår – det ska mota bort onda andar. En annan tradition är att bege sig till stranden och hoppa över sju vågor (en för varje veckodag) för att få tur.

Här hittar ni fler nyårstraditioner runtom i världen.

Vad skall vi att göra?

Vi har bjudit in ett par att fira in det nya året med. Vi (eller rättare sagt Henkki) fixar huvudrätten och paret efterrätten. För att göra det hela lite lyxigare gav jag som önskemål att jag vill ha tomtebloss i efterrätten. Jag kommer att fixa någon trevlig aktivitet och jag kommer ännu inte i detta skede att avslöja vad vi skall göra.

Och ifall ni inte har något att göra är ni givetvis välkomna (meddela i så fall). Tidigare var vi ett stort gäng som brukade fira nyår men alla har under senare tid splittrats. Sånt händer när man får baby.

Vad skall ni andra göra?

Annonser

4 Comments

 1. Tycker nyår e överskattat, alltjämt så stor press att man måst gör nå men tror min ovilja mot nyår också beror på att i mitt jobb så jobbar vi långa dagar både innan å efter nyår så orken brukar int riktigt finnas där att gör nånting heller.

  Har inga speciella planer än i år, tror vi fixar nån god middag här hemma å så ska jag försök orka ti klockan 12 🙈 förra året då ja va preggo orka ja int så länge å jag misstänker lite att det kan bli svårt i år också då vi har en morgonpigg Emil 😄 men jag får ju iallafall fira med dom två bästa å då kan det ju bara bli bra 😊

  Liked by 1 person

  1. Då kan ni kör på god mat istället för att fokusera på tolvslaget. Det nya året är ju vad man gör det till. Jag tycker också att nyåret är lite överskattat. Först hade vi inte tänkt göra någonting. Då blev det mitt i allt lite roligare (och mera motiverande) när jag fick höra att vi skall ha främmande. 😉

   Gilla

  1. Det stämmer det. Hittade en artikel i HBL som handlar om att tennet kan tänkas ersättas med bivax eller socker och att det troligtvis blir förbjudet att sälja produkter som innehåller bly redan nästa år inom EU (länk till hbl https://www.hbl.fi/artikel/socker-och-bivax-ersatter-tenn-i-nyarslyckor-2/). Tenn innehåller bly som är skadligt för hälsan om man andas in. Allt möjligt lär man sig. Undrar hur det fungerar med sockret eller bivaxen?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s