Vi klarade oss igenom löknatten| Emma Järnström

Zacharias blev förkyld i söndast och nu har han smittat ner mig oxå. Natten till måndag var tung och Zacharias var rätt så ledsen på grund av att han hade så mycket slem som inte vill ge med sig i halsen.

Hostan är viktig för att barn skall få upp slem och rensa luftrören. Ibland brukar bebisarna spy för att få upp det sega slemmet (eftersom de kan inte t.ex. snyta sig ännu). Denna gång har vi inte behövt byta sänglakan, men vi har skurat golvet destu mer.

img_2760

När det var som värst bestämde jag mig för att testa på löknatten (en mamma från vår mammabarn grupp använde sig av denna benämning, tyckte det lät så bra så jag lånar uttrycket/ordet). Och det hjälpte, han fick lättare att andas nästan på en gång.

Huskur: Man kokar upp vatten och lägger dit skivad rödlök (vi hade också i timjan). Lägg kastrullen i rummet och har den där över natten.

Nu är det andra natten i rad vi kör på löknatten (vi är säkert höga av alla ångor i rummet). Jag var också till apoteket igår och köpte Vics babyrub (ungefär som tigerbalsam som man masserar in bröstet/magen med). Fick ett tips om detta så tänkte att det är värt ett försök, om man får några timmar sömn. Resultatet av natten blev en sovande bebis (jippii).

Förutom dessa knep ovanför brukar vi lägga en kudde under huvudet (så han kommer mer i upprätt läge) och hänga fuktiga lakan i rummet för att få upp luftfuktighet (det är annars ganska torrt i rummet och det retar hostan). Också koksaltsdroppar samt amma mycket hjälper. Det är en hel vetenskap när ens barn ör sjuk. Hur brukar ni göra?

img_2759

NäsFrida skulle jag inte heller klara mig utan (jag brukar kalla detta för operationskittet). För er som inte vet vad det är, så är det en slang som man stoppar i näsan och suger upp snor med (bild ovan). Henkki totalvägrar göra detta så det har blivit jag som opererar i familjen. You gotta do what you gotta do!

calendar_web

Min Pukka tekalender har varit fantastisk med många olika tesorter (hittas på Cosmetique i Jakobstad, finns säkert på många andra ställen också). Har fått testa på många olika sorter (som tex. citron, ingefära) mot förkylningen. Rekommenderar för förkylnings bruk (kanske de inte har tänkt på denna nya kundgrupp i försäljningen?).

Om Zacharias är bättre ikväll skall vi baka bröd med svärmor.

Håll er friska!

Annonser

5 Comments

 1. Trist me förkylning men kanske ni får en frisk jul istället 😊 då Emil va förkyld sist hade vi tvätt å torka i sovrummet, hjälpte bra. Barnläkarn på akuten rekommenderade också frisk/kall luft och att det lugnar ner andningen så Emil sov ute som vanligt fast han ba förkyld. Vi har också en nosfrida men har aldrig använt den 😄 kan också rekommendera physiomer baby mist som e isotont havsvatten, detta ha varit vår räddare vid förkylning 😊

  Jag har också en tekalender men den beställde jag från foodly, fanns också på Liisa koski i vasa, älskar min kalender! så mysigt att ta en kopp då Emil e ut å sover sin förmiddags lur 😊

  Liked by 1 person

 2. När vi var sjuk o förkyld tå vi va små så hadd vi en luftfuktar som vi lag minttabletter i;)
  He hjälpa!!
  & vicks förståss på bröst, rygg o fötre!;)
  O tunn strumpor på:)

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s