Hur mår min kropp sju månader efter förlossningen

Jag ställde mig på vågen häromdagen och konstaterade att jag har gått ner till min normalvikt, vad jag vägde före graviditeten. Det tog hela sju månader och under den tiden har jag helammat fram till fyra månader och efter det delammat.

Jag är med i en amningsgrupp på Facebook och där är det alltid någon som frågar med jämna mellanrum om man går ner i vikt av att amma. Det är väl inte bevisat att det hjälper, men jag har i allafall upplevt en stabil viktnedgång fram till ca sex månader, efter det började kilona försvinna fortare.

(Kan tillägga att jag äter STORA portioner mat, fråga min sambo. Igår hade han lagt fem stora potatisar åt mig vid sidan av fisken och allt slank ner. Jag borde kanske medverka i en matätartävling?)

Hur känns min kropp sju månader postpartum?

DSC_5175 svartvit

1. Slankare kropp

En av de första sakerna som jag lade märke till efter förlossningen var att min rumpa var borta. Alla squats som man gjort innan graviditeten var som helt bortblåst. Okej, varning för dum tanke. Men jag inbillade mig i början att Lilli hade ätit upp den. Då kändes det lite bättre, att jag hade gett den till något gott ändamål. När jag var till fysioterapeuten konstaterade hon att jag är svag i sätesmuskeln, så den har jag tränat upp nu. Sätesmuskeln är nämligen A och O för en bra hållning.  I dag känns min kropp slank och jag har inte lika mycket muskelmassa som tidigare.

2. Magen putar

Det är bara att acceptera att den putar ut mer än innan. Musklerna är också svagare. Efter nyår skall jag ta itu med dig.

3. Ryggont

En tur ville Lilli bara amma i liggläge, så vi har kört på den ställningen en stund, vilket är orsaken till att jag har sjukt i nacken. Förra veckans sträckning i nedre ryggen hade säkert sin grund i innebandyn och förvärrades av 10 kg bärande.

Enligt fysioterapeuten har jag gam/smartphonenacke (inte hennes ordval utan mitt eget efter lite googlande) eller framåtlutande nacke som det heter med finare ord. Man kan också få gamnacke om man sitter mycket framför datorn (du har säkert hört att du skall tänka på hur du sitter) eller kollar för mycket neråt på telefonen (man borde då hellre ligga på magen med en kudde under armarna som stöd och titta på telefonen).

Jag önskar att jag hade vetat att kroppshållningen ändras när man blir gravid och att det är bra att göra hållningsövningar efteråt, för att du skall sedan orka med allt bärande och få en trevlig amning. Jag skriver ut det här nu i hopp om att det kanske kan motivera mig till att göra de tråkiga övningarna.

4. Armmusklerna i skick

Armmusklerna har blivit starka av allt bärande. Jag kan säga att jag blev lite förvånad när jag började träna body pump (vid 6 månader) att jag orkade lyfta lika myket som innan jag blev gravid, i vissa fall till och med mera än instruktören (klappar mig själv på axeln!).

5. Down under

Jag tänkte ju glömma det som kanske är det mest intressantaste att veta, för de som inte har varit med om en förlossning, nämligen snippan (jag har ännu lite roligt åt namnet, därför måste jag använda det så jag blir van tills jag skall börja tala om snippor och snoppar med min unge). Efter snart sju månader känns det helt okej. Knipövningarna har gett resultat.

7 månader efter graviditeten

Och sist men inte minst vill jag säga att det var värt det! Vår kvinnokropp är fenomenal. Och alla är vakra som vi är!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s