#dammenbrister – Inte vill jag att mitt barn skall vara med om samma sak som jag | Emma Järnström

#dammenbrister: Sexuella trakasserier sker även i Svenskfinland. Under hela onsdagen släpps fyra vittnesmål i timmen på astra.fi/dammenbrister.

I och med upproret vill vi få ett slut på de sexuella trakasserier som förekommer i Svenskfinland. Vill vi leva i ett samhälle där människor väljer att se bort?

Mitt namn finns ej med på listan (var för sent ute) men jag stöder ändamålet!

Dammen brister. Bild: Lina Raunio

Det som jag har valt att berätta om hände under lågstadietiden

Vi var hemma hos en kompis. Hela familjen tittade på tv. Pappan hade på sig ett par bredbenta shorts. När han såg att jag såg honom, stoppade han ner sin hand under shortsen, tog fram snoppen och började ta på den. Ingen annan såg någonting förutom jag.

Tänk om jag skulle ha berättat om händelsen åt min mamma. Då skulle hon ha kunnat göra nånting. Varför jag inte gjorde det minns jag inte. Kände jag skam? Eller var det för att ingen annan såg? In i veckan när jag tvingade mig själv att analysa situationen slog det mig att barnen i familjen har säkert också blivit utsatt för liknande saker av pappan, om inte värre. Det tänkte jag inte på som ett litet barn. Hur säkerställer jag att mina barn vågar komma och berätta om liknande situationer åt mig?

Nu är jag själv föräldern och skall uppfostra mitt barn. Helt ärligt är jag rädd, eftersom jag inte har tvingats tänka på dessa saker tidigare.

Vad jag själv har varit med om skiter jag i, men inte vill jag att mitt barn skall råka ut för samma sak!

Vad kan vi göra som föräldrar?

Vi måste ju börja i någon ända, så här är två länkar som tar upp hur man lär sina barn att bestämma om sin egen kropp och hur man skyddar dem mot sexuella övergrepp:

(Befolkningsförbundet/Väestöliitto) Alla har rätt att bestämma om sin egen kropp

(Huffingtonpost.com) Help Protect Your Child from Sexual Abuse

Det var faktiskt via Carola Ekmans blogg som jag först kom i kontakt med ”Stopp! Min kropp” (utgiven av räddabarnen.se). Hon använder sig av denna metod i sin uppfostran. Jag hade inte hört om metoden innan (är ju rätt så grön ännu som förälder). I handboken tas det upp hur vuxna kan prata med barn om kroppen, gränser och sexuella övergrepp. Att det är bra att göra barnen medvetna om sin kropp och dess värde så tidigt som möjligt samt hur man säger ja och nej. Om vi pratar om det, lär sig också barnen att det är ok att prata om det. Det tas även upp hur man lär ut skillnaden mellan bra och dåliga hemligheter samt hur man kan prata om kroppen i åldersklasserna uppåt. Läsvärt!

Ladda ner handboken: Stopp! Min kropp!

Hur tänker ni?

Annonser

2 kommentarer

  1. Som ditt störta fan ska jag dela med mej om vad jag har för tankar kring detta. Tror det e viktigt att man har en mera öppen syn på sex och att man vågar berätta då barn frågar hur barn blir till. Minns själv att jag blev avfärdad med nåt i stil med ”sånt där får du läs om i skolan” då jag ställde såna frågor. Det här kommer jag att försöka göra på ett bättre sätt och berätta på ett lättsamt sätt hur det funkar. Hur det lättsamma sättet är har jag ingen aning om ännu men har väl ett par år på mej innan det blir aktuellt 😊 har int kollat länkarna du hade men kanske finns det några bra tips där 😊

    Sen så gillar jag också stopp min kropp, kommer att lära min son att man behöver int kramas, sitta i famnen om man int vill och detta hoppas jag även att släktingar och andra bekanta kommer att respektera.

    Liked by 1 person

    1. Väldigt bra svar, mitt största fan 😉 Jag är också inne på samma linje. Det finns ju också barnböcker som man säkert kan använda sig av om man vill ta upp något specifikt ämne. Men tanke på sexuella övergrepp mot barn så är det bättre ju tidigare du börjar förklara vad som är rätt och fel. Man vet aldrig vad som lurar i krokarna. Och sitt inte hela dagarna framför datorn eller telefonen utan prata och disskutera med din unge. Nog kändes det ändå tryggt när man hade berättat något för sin mamma, när man var liten, fastän det kändes jobbigt till först.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s